Wat doet M-Groningen om kosten afvalbeleid te verminderen?
Midden-Groningen komt met een pakket aan maatregelen om de kosten voor het afvalbeleid de komende jaren in toom te houden. Voor dit jaar is een dekkingstekort van bijna 1.7 miljoen euro begroot voor de afvalstoffenheffing. De gemeenteraad bespreekt de collegeplannen donderdag 19 september. Donderdag 7 november neemt de raad hierover een besluit. De burger zal de knip moeten trekken.
De voorgestelde maatregelen van het college van burgemeester en wethouders hebben effect op een toename van de dekking van de kosten van het afvalbeheer bij de gemeente Midden-Groningen.
Uit oogpunt van personele krapte en/of kostenreductie:
Het onderzoeken van de mogelijkheid tot centralisatie van 1 grondstoffencentrum en sluiting van de andere milieustraten. Het inzamelen van textiel huis aan huis te beëindigen. Het overnemen van de inzameling van oud papier door de gemeente als verenigingen besluiten daarmee te stoppen. De afschrijvingstermijn van zijladers te verhogen van 6 naar 8 jaar (dit heeft enkel een financieel effect).
De zomerinzameling van groente-, fruit- en tuinafval (gft) terugbrengen naar 6 inzamelrondes in plaats van de huidige 16. Het groot groen afval in te zamelen bij het afvalbrengpunt en vanaf 2025 niet meer via de takkenroute. Het niet verlengen van de motie 'gratis Grofvuil inleveren' en het beëindigen van de motie 'extra GFT inzameling' per 2025.
Uit het oogpunt van duurzaam afvalbeleid, het geven van prikkels om de hoeveelheid restafval te verminderen en afvalscheiding te bevorderen, denkt het college aan de volgende mogelijkheden:
Het restafval per 2025 van 1 keer per 4 weken in te zamelen in plaats 1 keer per 2 weken als extra prikkel voor minder restafval. Het uitvoeren van een vervolgonderzoek naar kwijtscheldingsbeleid om ook hierin prikkels te creëren voor het aanbieden van minder restafval. Het uitvoeren van een vervolgonderzoek naar aanvullende prikkels voor minder afval aanbod.
Met het oog op het streven naar een kostendekkende afvalstoffenheffing kunnen de volgende mogelijkheden volgens het college denkbaar zijn:
Met ingang van 2025 voor het vaststellen van het vastrecht en het variabele tarief aan te sluiten bij de indexatiemethodiek die gehanteerd wordt bij de gemeentelijke begroting (CPI). Het resterend dekkingstekort te egaliseren door een toereikende verhoging van de afvalstoffenheffing.
Maatregelen
Gft: Verminderen aantal rondes zomerinzameling per 2025. Het gft-afval wordt nu tweewekelijks opgehaald. Met daarbovenop nog 16 extra inzamelrondes tijdens de zomerperiode (april tot en met oktober). Gemiddeld wordt slechts 37 procent van de minicontainers per inzamelronde aangeboden. Het college stelt voor om het aantal inzamelrondes te verminderen naar 1 keer per 2 weken, maar wel met behoud van 1 extra ronde per maand gedurende de zomer. De motie voor extra ophaalrondes gft vervalt in dat geval.
Restafval: Optimalisatie inzameling (frequentie 1 keer per 4 weken) per 2025. De voorgestelde maatregel is om de inzamelfrequentie voor restafval te verlagen van 1 keer per 2 weken naar eens per 4 weken. Op basis van geregistreerde gegevens blijkt een ophaalfrequentie van eens per 4 weken voor 81 procent van de huishoudens voldoende te zijn. De inzamelfrequentie verlagen naar eens per 4 weken komt neer op 13 inzamelrondes per jaar. Dit levert naar verwachting een aanbiedpercentage van 65.
Milieustraat: Van 2 locaties naar 1 geoptimaliseerde milieustraat. In de huidige situatie beschikt Midden-Groningen over 2 milieustraten (Hoogezand en Slochteren). Deze maatregel heeft betrekking op het concentreren van de milieustraat op 1 locatie, het invoeren van een tarief per kilogram en het verruimen van de openingstijden. Voor deze maatregel is nader onderzoek nodig. Er wordt een voorstel voor een voorbereidingskrediet en locatieonderzoek voorbereid dat dit najaar of voorjaar komend jaar aan de raad wordt voorgelegd.
Verhoging afvalstoffenheffing
Door de invoering van de gepresenteerde maatregelen met betrekking tot de bedrijfsvoering en (inzamel)dienstverlening kan het dekkingspercentage verder worden verbeterd. Er blijft echter nog wel een dekkingstekort. Om 100 procent kostendekkendheid te bereiken wordt voorgesteld om de afvalstoffenheffing verder te verhogen per 2025. De afvalstoffenheffing van Midden-Groningen was in de afgelopen jaren, in verhouding tot het landelijk gemiddelde, erg laag.
Met de nu noodzakelijke verhoging van de afvalstoffenheffing komt de afvalstoffenheffing van Midden-Groningen meer op het niveau van het landelijk gemiddelde en van referentiegemeenten. Deze verhoging van de afvalstoffenheffing tot een kostendekkend niveau wordt gefaseerd in 3 stappen uitgevoerd.
De voorgestelde tarieven voor de afvalstoffenheffing zijn: 263 euro (+67 euro ten opzichte van 2024) in 2025, 278 euro in 2026, 282 euro in 2027 en 301 euro in 2028.
Takkenroute: Ook wil het college de takkenroute afschaffen en inwoners te verwijzen naar het afvalbrengstation voor grof groen afval. Dit levert de gemeente een besparing op van zo'n 50.000 euro op jaarbasis.
Meer weten?
Klik HIER en lees het volledige collegevoorstel 'Voorstel maatregelen ter verhoging van de dekkingsgraad van de afvalstoffenheffing'.