Wat kan de arbodienst voor werkgevers en -nemers betekenen?
Als werkgever heb je zo nu en dan te maken met de arbodienst. Of je nu 1 of 100 werknemers in dienst hebt. De werkgever is verplicht om passende zorg aan werknemers te bieden, ziek personeel te begeleiden en ze goed voor te lichten over arbeidsrisico's. Dit hoef je dus niet zelf te doen, want arbodiensten kunnen je daarmee helpen. Zie bieden dus ondersteuning aan werkgevers en -nemers.
En dan met betrekking tot arbeidsomstandigheden en verzuimbeleid. Zo maken veel bedrijven gebruik van de diensten van een arbodienst om zieke medewerkers te begeleiden tijdens hun afwezigheid.
Wat de arbodienst precies doet
Een werkgever heeft niet de bevoegdheid om zelf te beoordelen of een werknemer ziek is. Dit komt niet alleen doordat de werkgever geen medisch expert is, maar het komt ook doordat er privacyregels zijn die ervoor zorgen dat alleen een arts het oordeel mag vellen over de arbeidsgeschiktheid van een personeelslid. De verantwoordelijkheid voor een zo snel mogelijk en verantwoord terugkeer van de werknemer naar het werk ligt bij de arbodienst, in samenwerking met zowel de werkgever als de werknemer.
Het is belangrijk om te weten dat iemand van de arbodienst niet alleen de belangen van de werkgever behartigt, maar ook die van de werknemer. Ziek thuis zitten is namelijk niet alleen onplezierig voor de werknemer, maar brengt ook aanzienlijke kosten met zich mee. Daarom is een spoedig herstel van de zieke werknemer in het belang van zowel de werknemer als de werkgever. Wil je hier meer over weten? Lees hier meer over de arbodienst en wat die voor je kan betekenen als werkgever.
Is de arbodienst dus verplicht?
Een arbodienst is verplicht voor werkgevers in Nederland. Volgens de Arbowet moet elke werkgever minimaal een basiscontract afsluiten met een arbodienst. In dit contract worden de taken gespecificeerd waarvoor de werkgever ondersteuning zoekt bij een arbodienstverlener of bedrijfsarts. Dit contract wordt in gezamenlijkheid opgesteld. De instemming van de ondernemingsraad (OR) of personeelsvertegenwoordiging (PVT) is vereist voor de inhoud van het basiscontract. De verplichting om met een arbodienst te werken komt voort uit de Arbowet. Deze schrijft namelijk voor dat de werkgever een verantwoordelijkheid heeft voor goede arbeidsomstandigheden en geschikte verzuimbegeleiding.
De Arbowet specificeert vier kerntaken waarbij een arbodienst ondersteuning biedt: ziekteverzuimbegeleiding en preventie, periodiek arbeidsgezondheidskundige onderzoeken (PMO of PAGO), aanstellingskeuringen, en het uitvoeren en opstellen van de Risico inventarisatie & -evaluatie (RI&E). Terwijl een bedrijfsarts de eerste drie taken uitvoert, wordt de RI&E uitgevoerd door een van de andere kerndeskundigen, zoals een arbeidshygiënist, veiligheidskundige of arbeids- en organisatiedeskundige. Afhankelijk van jouw situatie heb je dus met verschillende experts te maken als je de arbodienst inschakelt.
Foto: Pixabay.com.