Vrijheid geef je door, ook in Muntendam
Vrijheid is kostbaar, kwetsbaar en niet vanzelfsprekend. Dit zei wethouder Jan Velthuis van Menterwolde vanavond tijdens de nationale herdenking in Muntendam. Ook in Noordbroek, Meeden en Zuidbroek vond een herdenking plaats. Het thema was ´Vrijheid geef je door´. In Muntendam werkten muziekvereniging Elad en basisscholieren mee.
"Vrijheid is kostbaar, kwetsbaar en niet vanzelfsprekend. Het begint met respect voor elkaar, samen delen en elkaar ontmoeten. Niet vechten maar praten. Vrijheid en democratie ontstaan niet vanzelf. Vrijheid komt voort uit handelen van mensen die met elkaar samenleven," vertelde Velthuis.
"De laatste decennia zijn er meer en meer gewapende conflicten binnen landen en tussen landen. In Sudan en Rwanda voeren bevolkingsgroepen langdurige en bloedige oorlogen. Het gevaar bestaat dat het geweld in Zuid-Sudan uitmondt in genocide. In Syrië waar mensen dagelijks al 3 jaar lang in angst en onzekerheid verkeren. Dagelijks zien we beelden via het Journaal. Beelden van verwoesting in een stad als Aleppo, waar onschuldige mensen worden geraakt. Op 1 mei heeft een luchtaanval van het Syrische leger op een drukke straat in Aleppo aan minstens 33 mensen het leven gekost. Bij een luchtaanval op school kwamen veel kinderen om. "
Velthuis benoemde ook nog de situatie in Oost-Europa. "Polen voelt dreiging door de situatie in Oekraïne. In het land heerst het gevoel dat Rusland een groeiend gevaar kan zijn. En dat na de troepenmacht op de Krim het ook verder kan gaan. Voor het eerst sinds het uitbreken van de koude oorlog komt, zo voelen de Polen het, de vrede in Europa in gevaar."
De wethouder vertelde ook dat er altijd wel ergens oorlog is. Of het nou gaat om macht of religie of wat dan ook. "Waarom kunnen we geen genoegen nemen met wat we hebben en anderen in hun waarde laten of zelfs helpen als zij het slechter hebben."
Jan Velthuis citeerde in zijn rede de woorden die pastor Gerard de Wit op 4 mei vorig jaar sprak: Er zijn grootste waarden in onze wereld. We moeten ze beschermen, beschermen tegen degenen die er te veel van in bezinnen. De wereld delen in plaats van haar te verdelen. Want we spreken niet alleen namens hen die toen stierven, maar ook voor hen die straks zullen leven.
De dienst in de kerk kon vanavond ook worden beluisterd buiten de kerk. De gemeente Menterwolde had geluidsboxen geplaatst. De belangstelling voor de herdenking trekt jaarlijks meer belangstellenden in Muntendam.
Velthuis sloot af met het volgende gedicht:
Verzet je tegen onderdrukking.
Van mensen door mensen.
Is macht dan zo belangrijk, zo belangrijk om iemand dood te wensen?
Verzet je tegen gedachten.
Dat je beter bent dan een ander.
Voel je niet verheven, maar leef naast elkander.
Verzet je tegen oorlog.
Laat hem niet beginnen, want hij kent alleen maar slachtoffers.
Niemand zal ooit winnen.
Verzet tegen.......... Het klinkt zo stoer.
Achter een idee gaan staan.
Maar zou het niet beter zijn, als het woord niet hoefde bestaan.