

Voorleesoma Frouwkje Veldhuis krijgt groep 8 obs Burg. Verkruisen stil

Met het 104 pagina's tellende boek 't Leste nijs van zotterdag en aander kinderverhoalen meldde Frouwkje Veldhuis zich vanmorgen in de docentenkamer van obs Burgemeester Verkruisen in Muntendam. Veldhuis las, in het kader van de Nationale Voorleesdagen (en voorleesontbijt), voor in groep 8 van juf Ineke Doddema. Haar kleinkinderen Bart (groep 8) en Lotte (groep 3) zitten op deze school.

"Het is de eerste keer dat ik voorlees in een klas", vertelt de Muntendamse. 17 leerlingen - een aantal is ziek thuis - luistert zeer aandachtig naar de verhaaltjes, in het Gronings, die Veldhuis voorleest. "Het Gronings is geen taal, maar een dialect", zegt ze. De kinderen belonen de voorleessessie met een groot applaus.
Gezegden en spreuken
Doddema is blij dat Frouwkje Veldhuis heeft gekozen voor een Groningstalig boek. "Ik vind de Groningse taal belangrijk. De kinderen moeten het abn goed onder knie hebben, maar ik vind het persoonlijk belangrijk dat ze het dialect ook meekrijgen. Groningse gezegden en spreuken, ik gebruik ze dagelijks in de klas. Het Gronings bloed dood en dat is jammer. Ik lees elke dag voor in de klas. In het Nederlands", zegt Doddema.
Cadeau
De school kreeg het boek 't Leste nijs van zotterdag en aander kinderverhoalen op 27 januari 2004 cadeau van Gré Rijskamp. De voormalige kapster uit Muntendam las toen voor op deze school.
Alle groepen
Het doel van de Nationale Voorleesdagen is het stimuleren van voorlezen aan kinderen van 6 maanden tot en met 6 jaar. "Wij doen het hier met alle groepen", zegt directeur Eilt Loots.
Kleurplatenwedstrijd
Bij de kleutergroepen staat het prentenboek van het jaar, De kleine walvis, centraal. "We hebben de 9 andere prentenboeken die in de Prentenboeken top 10 staan ook besteld." Een voorleesverhaal van Vos en Haas komt aan bod in de groepen 3 en 4. Ze doen mee aan een landelijke kleurplatenwedstrijd. In de bovenbouw leest een opa of oma van een van de leerlingen voor.
Bovenste foto's: Frouwkje Veldhuis leest voor, Martinus Drenth (rechts) luistert aandachtig. Tussen het voorlezen door werd samen ontbeten.