Veiligheidsbeleid: Ondermijning, jeugd en veiligheid en cybercrime
Het Integraal Veiligheidsbeleid 2025-2028 Midden-Groningen is klaar. Daarin staan 6 prioriteiten en 4 strategische thema's. De aanpak van ondermijning en de thema's 'jeugd en veiligheid' en cybercriminaliteit zijn de belangrijke onderwerpen. De gemeenteraad behandelt dit collegevoorstel (gebeurt om de 4 jaar) tijdens de laatste raadsvergadering - donderdag 19 december - van dit jaar.
Gemeente, politie, Openbaar Ministerie en enkele andere organisaties werken samen op dit gebied.
Doel
Het doel is om te zorgen voor een veilige woon- en leefomgeving voor de inwoners van de gemeente Midden-Groningen.
Uitdagingen aanpakken
Burgemeester Erica van Lente: "Natuurlijk wil je alle uitdagingen aanpakken. Helaas zijn de mogelijkheden voor de gemeente en de andere betrokken partijen niet onbeperkt. Met deze accenten wil ik vooral bereiken dat jongeren in Midden-Groningen veilig kunnen opgroeien in onze wijken en dorpen. Het tegengaan van ondermijnende criminaliteit draagt daar ook goed aan bij. Cybercriminaliteit raakt natuurlijk zowel jong als oud. Onze inzet is vooral gericht op meer bewustwording van de risico's bij alle inwoners, organisaties en de gemeente zelf."
Regierol
De gemeente heeft in de aanpak tegen ondermijning een regierol. Ze wil georganiseerde criminaliteit minder aantrekkelijk maken. Het gaat dan bijvoorbeeld om meer controles en het effectiever inzetten van handhaving als het gaat om vergunningen en naleven van deze vergunning.
Wet BIBOB
Een goede drempel aan de voorkant is het vaker toepassen van de Wet BIBOB op vergunningsaanvragen en op transacties in sectoren die voor ondermijning gevoelig zijn, zoals horeca, prostitutie, vastgoed, wanneer er signalen zijn van ondermijning of criminele activiteiten. Om ondermijning en mensenhandel tegen te gaan wordt ook ingezet op het aanpakken van illegale bewoning en malafide verhuur.
Jeugd en veiligheid
Het thema 'Jeugd en veiligheid' bestaat uit meerdere onderdelen. Jongeren komen vaak al op jonge leeftijd in contact met crimineel gedrag en drugsgerelateerde activiteiten. Dit komt volgens het college vaak doordat zij in hun omgeving hier al mee te maken krijgen, door bijvoorbeeld de vriendengroep.
Drugscircuit
"Als zij onderdeel van het drugscircuit zijn, is er geen weg terug. Daarom is preventie heel erg belangrijk. Daarbij richt de gemeente zich vooral op de basisschooljeugd. Voordat jongeren naar de middelbare school gaan, moeten ze over voldoende 'bagage' beschikken. Zo kunnen ze bedoelingen herkennen waardoor ze niet onbewust tot criminele activiteiten worden verleid."
Cybercriminaliteit
"Cybercriminaliteit vormt een voortdurende dreiging in onze samenleving. Als we meer afhankelijk zijn van digitale technologieën, zijn inwoners en bedrijven kwetsbaarder voor verschillende vormen van online criminaliteit. Dit varieert van phishing, waarbij gevoelige informatie zoals wachtwoorden of bankgegevens wordt gestolen, tot identiteitsfraude en ransomware, waarbij systemen worden gegijzeld in ruil voor losgeld. Deze dreigingen kunnen verstrekkende gevolgen hebben, zoals financiële schade, reputatieverlies en verstoring van diensten. De gemeente ziet het als haar taak om in de voorhoede te blijven en de digitale weerbaarheid van inwoners, bedrijven en de eigen organisatie te versterken."
(Wijk)agenten en boa's
In Midden-Groningen zijn 12 wijkagenten actief en 6 boa's (buitengewoon opsporingsambtenaren). Politie Basisteam Ommelanden Midden bestaat uit zo'n 90 personen die actief zijn in de gemeenten Midden-Gromingen, Veendam en Pekela. De burgemeester zegt dat de boa's in de 3 gemeenten ook wel eens in een van de andere 2 gemeenten actief is als daar behoefte aan is.