

Zuipketen ontsnappen aan aandacht van gemeente Menterwolde

Menterwolde sloot de afgelopen jaren 2 zogeheten zuipketen. Ze heeft hiervoor beleid gemaakt, maar burgemeester Eduard van Zuijlen zegt dat dit zeer moeilijk is uit te voeren. De bewijsvoering is ingewikkeld. Is er in een zuipketen sprake van een privéactiviteit of wordt tegen betaling alcohol geschonken? "Ik weet zeker dat in Menterwolde zuipketen zijn. Die ontsnappen aan onze aandacht.
De gemeente kwam 1 zuipkeet op het spoor door op internet te struinen. Daar stonden foto's op van feestende bezoekers in een zuipkeet. En, zo zegt Van Zuijlen, als er een kassa in beeld staat, is de bewijsvoering makkelijker te leveren. Zo makkelijk als deze zuipkeet tegen de lamp liep, zo lastig is dat met anderen. Want 1 ding weet de burgemeester zeker: in Menterwolde zijn meer zuipketen.
"In het buitengebied zorgen zuipketen niet voor overlast." Veiligheid speelt ook een belangrijke rol, weet Van Zuijlen. Zijn er niet teveel bezoekers in een bepaalde ruimte? De horecabedrijven in Menterwolde kunnen best hinder ondervinden van deze manier van indrinken. De gemeente eist namelijk van (para)commerciële horeca, dat er bij de ingang wordt gecontroleerd of jongeren al zwaar onder invloed zijn, als ze binnen willen komen. Deze uitbater heeft, aldus Van Zuijlen, een probleem als er tijdens een controle wordt geconstateerd dat jongere(n) behoorlijk hebben gedronken.
Menterwolde wil het alcoholgebruik, in het bijzonder onder jongeren, terugdringen. De nota alcoholbeleid heeft als voornaamste pijlers preventie en handhaving. In 2017 moet het aantal 12- tot en met 16-jarigen dat alcohol drinkt afgenomen zijn van 33 naar 25 procent. Het aantal 12- tot en met 18-jarigen dat 'binge' drinkt (5 glazen of meer per keer) moet zijn afgenomen van 31 naar 26 procent.