Tolwegen in Europa: De voordelen en nadelen op een rijtje
Wie wel eens op vakantie gaat naar het buitenland zal al snel met tolwegen te maken krijgen. Denk maar aan de beroemde Autoroute du Soleil in Frankrijk of de Brennerpas naar Italië. Het gebruik van tolwegen heeft bepaalde voordelen. Het gebruik van een tolweg zorgt dat bestuurders sneller van A naar B kunnen. Toch zijn er ook nadelen. Ontdek alle voordelen en nadelen van tolwegen.
Wat zijn tolwegen en waarom zijn ze nodig?
Een tolweg is een weg waar kosten voor de gebruiker voor in rekening worden gebracht. Bestuurders van auto’s, motoren en andere voertuigen moeten voor een bepaald traject een bedrag betalen, dit wordt de tol genoemd. De tol voor voertuigen is bedoeld om het onderhoud van de tolweg te financieren en de exploitatie te bekostigen.
Dat is overigens niet de enige reden dat men tol moet betalen. Als een tolweg uitgebaat wordt door een commercieel bedrijf is een deel van de tol bedoeld als winst. Als de tolweg door de overheid wordt uitgebaat is het goed mogelijk dat een deel van de tol bedoeld is om de staatskas te spekken.
Tolkosten voor tolwegen
Hoe tol voor de gebruiker in rekening wordt gebracht is niet altijd hetzelfde. De tol kan aan het begin van de weg in rekening gebracht worden, maar ook aan het einde als de bestuurder de weg verlaat.
De tarieven zijn afhankelijk van het voertuig dat iemand rijdt. Hierin wordt verschil gemaakt tussen motoren, personenauto’s, auto’s met aanhanger en vrachtwagens. Als het gaat om vrachtwagens zijn er verschillende categorieën , meestal op basis van het gewicht.
Bestuurders kunnen ook te maken krijgen met hogere tarieven in de spits. In dat geval is de tolheffing ook bedoeld om reiziger te demotiveren om de tolweg tijdens het spitsuur te gebruiken.
Waar in Europa zijn tolwegen?
Er zijn slechts 3 landen in Europa waar geen tol geheven wordt. Dat zijn Nederland, Luxemburg en Duitsland. In alle andere Europese landen, maar ook Groot-Brittannië, wordt op bepaalde trajecten tol geheven.
Voordelen van tolwegen
Als bestuurder kan het gebruik van tolwegen behoorlijk in de kosten lopen. Het is dan ook niet iets waar de meeste mensen op zitten te wachten. Toch heeft het voor de bestuurders ook voordelen. De belangrijkste voordelen op een rijtje:
● Sneller op bestemming
● Goed aangelegde wegen
● Regelmatig parkeerplaatsen, tankstations en toiletten
● Makkelijk te navigeren
● Eenvoudig toegang tot hulp onderweg
De belangrijkste reden om tolwegen te gebruiken is toch wel het gemak. De bewegwijzering is goed, het is altijd duidelijk waar het volgende tankstation is en de wegen zijn lekker breed. Geen gedoe met het vinden van de juiste afslag op een rotonde, een langzame tractor op de weg of onvoorziene afzettingen.
Nadelen van tolwegen
Er zitten ook een aantal nadelen aan het gebruik van tolwegen. Die hebben onder andere te maken met de kosten en betalingen. Dit is een overzicht van de belangrijkste nadelen.
Kosten van tolwegen
Een van de grootste nadelen zijn de kosten voor bestuurders. Wie van Nederland naar Groningen naar Zuid-Frankrijk rijdt is met een personenauto momenteel € 77,18 kwijt. Daar staat overigens tegenover dat het wel een stuk sneller is. De route duurt met gebruik van tolwegen 13 uur in plaats van 18 uur over gewone wegen.
Wachttijd bij de tolpoortjes
Ondanks dat de zomervakanties in Nederland gespreid zijn kunnen bepaalde dagen heel druk zijn op de tolwegen naar het zuiden. Dit kan tot opstoppingen bij tolpoortjes en problemen met het in rekening brengen van gebruikers leiden. Ook hier is overigens een oplossing voor.
Reizigers naar Frankrijk, Spanje en Portugal kunnen een tolbadge van Fulli aanschaffen. Voor reizigers naar Kroatië is het mogelijk om een Maut1 badge te lopen. Het is een klein elektronisch apparaat die het mogelijk maakt de tol automatisch te betalen. Hierdoor kunnen bestuurders veel sneller langs de tolpoorten. Houdt wel rekening met de kosten van het apparaatje dat rond de 25 euro ligt. Daar komen nog abonnementskosten bij.
Vignetten en milieuzones
Vakantiegangers zullen in heel Europa te maken hebben met vignetten en milieuzones. Dit is niet specifiek gebonden aan het gebruik van tolwegen ook al zijn vignetten een verkapte manier van tol betalen. Het is goed om te weten in welke landen vignetten en milieuzones zijn. Wie in Frankrijk door een milieuzone rijdt heeft hiervoor een milieusticker nodig die 4,61 euro kost. Hetzelfde geldt overigens voor Duitsland, Oostenrijk, Spanje en Zwitserland.
In veel landen is het ook noodzakelijk om een vignet te hebben. Dit is een soort belasting om voor een bepaalde periode gebruik te mogen maken van het wegennet in een land. Het is steeds vaker mogelijk om die online te bestellen. Voor een elektronisch vignet is geen sticker nodig. Dit zijn de landen waar een vignet verplicht is:
● Zwitserland
● Oostenrijk
● Tsjechië
● Slowakije
● Roemenië
● Hongarije
● Moldavië
● Turkije
● Bulgarije