

Stichting Menterheem stuurt open brief aan VVD-raadslid Mieke Bos

VVD-raadslid Mieke Bos van Menterwolde uitte vrijdag haar ongenoegen over de gemeentelijke bijdrage van 70.000 euro voor het wegwerken van achterstallig onderhoud en de aanschaf van nieuw inventaris voor Heemtuin Muntendam. Bos: "Stichting Menterheem heeft ons (...) een ravage nagelaten. We hebben een puinhoop geërfd." De stichting reageert en plaatst een open brief aan Bos.
Beste Mieke Bos,
Volgens jou heeft de gemeente Menterwolde als het gaat om de Heemtuin een puinhoop geërfd en heeft de Stichting Menterheem een ravage achtergelaten. Je baseert die uitspraak om het verzoek van het college om in de Voorjaarsnota weer om geld te vragen (€ 70.000) voor achterstallig onderhoud, inventaris en verdere inrichting van het paviljoen. Zowel college als raad noemde de Heemtuin bij de overname een parel van Menterwolde. Hoe kan het dan nu plotseling een puinhoop zijn? Omdat het toch geld kost?
Puinhoop is letterlijk een hoop puin of een ruïne. Dat kun je toch niet zeggen van de Heemtuin: het gebouw staat er nog en die ruïne is in Tussen de Venen speciaal aangelegd voor vleermuizen en andere insecten. Dat jongeren er bijna een echte ruïne van gemaakt hebben, is een andere kwestie en is de stichting Menterheem niet aan te rekenen. Ravage is eigenlijk alleen maar een Frans woord voor puinhoop. Maar je zal het wel figuurlijk bedoelen.
Laten we het lijstje dat jij citeert uit de Voorjaarsnota eens objectief en met de ogen van een (toekomstige) ondernemer bekijken:
• vervanging telefooncentrale: de telefooncentrale is in 2011/2012 helemaal vernieuwd. Zou die nu alweer verouderd zijn? Zijdelings merken we op dat dit zonder enig probleem voor de klant verlopen is en de Heemtuin destijds goed bereikbaar is gebleven.
• herbestraten parkeerplaats: de parkeerplaats is in de tijd van het eerste wethouderschap van Jan Velthuis verstevigd en bestraat met graskeien, zodat er nog gras kon doorgroeien en het geheel een natuurlijke aanblik bood. Daarmee zijn de plassen en kuilen verdwenen en is er nog steeds niets mis mee. Terzijde merken we op dat het onderhoud van de parkeerplaats onder de verantwoordelijkheid van de gemeente valt als eigenaar van de grond en de gemeente destijds ook de kosten gedragen heeft. Naar verluidt heeft dat ook nog geleid tot een baan bij Koen Meijer voor een aantal re-integranten.
• kas waterdicht maken. Ja dat is nodig, maar dat had de gemeente al lang kunnen/moeten doen als verantwoordelijke voor het groot onderhoud van het gebouw en in die zin is sprake van achterstallig onderhoud, maar dan veroorzaakt door de gemeente. Terzijde merken we op dat het ook belangrijk is de kas zodanig in te richten dat hij in de zomer en de winter aangenaam van
temperatuur is. Maar dat kost kapitalen.
• uitbouw keuken en herinrichting winkel. Dat zouden we toch geen achterstallig onderhoud, maar investeren willen noemen. Als de gemeente dat ten tijde van de Stichting had willen doen, zouden we het voorstel juichend hebben omarmd.
• onderhoud groen dak ontbreekt aan het lijstje. Het groene dak is al jarenlang verwaarloosd. Maar ook hiervoor is de gemeente verantwoordelijk als eigenaar van het gebouw.
Zo beschouwt, lijkt ons dat er geen sprake is van achterstallig onderhoud veroorzaakt door de stichting Menterheem, maar te wijten is aan de gemeente zelf, of dat er sprake is van investeringen, waar de Stichting ook heel blij mee geweest zou zijn. Zijdelings merken we op dat van achterstallig onderhoud van de tuin, dat ook hier en daar in de stukken van het college opduikt, al helemaal geen sprake is.
Juist door de aanwezigheid van een ecologisch beheerder, die ook re-integranten wist te stimuleren, heeft de tuin er nog nooit zo goed bijgelegen. Daar bestaat de ‘ravage’ nu uitsluitend uit omgewaaide bomen die hier en daar in de weg liggen, maar verder mooie nieuwe natuur opleveren.
Hoe zit dat dan met de beamer en de stoelen en de gordijnen zal je vragen. Ja, het klopt dat de Stichting een deel van de inventaris, dat met eigen middelen aangeschaft is, heeft meegenomen. Dat is namelijk ondernemen: dat je het geld dat je verdient of door derden verwerft, investeert in je onderneming. Het was toch de bedoeling dat de Heemtuin op den duur zonder subsidie zou kunnen. Daar hebben we de afgelopen anderhalf jaar toch steeds over gesproken en onderzoek naar laten doen? En die kans is de stichting toch niet gegund? Zijdelings merken we op dat groot onderhoud in de tuin (uitbaggeren vijvers, herinrichten oude vijver en boomgaard) en investering in een nieuwe voortuin (jeu-de-boulebaan, natuurspeelplaats en bloemenweide) door de stichting met behulp van derden, niet zijnde de gemeente, gerealiseerd zijn. Wij hopen dat daar geen achterstallig onderhoud gaat optreden.
Wij hopen van ganser harte dat het college en de raad erin slagen een goede exploitant voor de Heemtuin te vinden, zodat jij nooit meer hoeft te spreken over puinhoop of ravage, maar over de Heemtuin als de parel van Menterwolde.
Bestuur Stichting Menterheem
Het artikel dat vrijdag 11 juli op deze site werd geplaatst:
VVD over overname Heemtuin: We hebben een puinhoop geërfd
"Met grote weerzin en tot onze grote schrik wordt er weer om geld (70.000 euro/red.) gevraagd voor de Heemtuin. Ditmaal voor het wegwerken van achterstallig onderhoud en het aanschaffen van een nieuw inventaris. Stichting Menterheem heeft ons, zo kunnen we het wel stellen, een ravage nagelaten. We hebben een puinhoop geërfd." Aldus het Menterwolmer VVD-raadslid Mieke Bos.
De gemeente Menterwolde heeft 70.000 euro beschikbaar gesteld en wil dit geld uitgeven voor de bekostiging van reeds aangeschafte inventaris, de verdere inrichting en om het achterstallig onderhoud weg te werken van Heemtuin Muntendam. De gemeente exploiteert sinds begin dit jaar dit natuur- en educatiecentrum. Ze krijgt daarbij hulp van re-integranten en vrijwilligers. De gemeente wil onder meer gereedschappen, materialen en meubelen aanschaffen. Bovendien hebben de gebouwen en de tuin veel achterstallig onderhoud.
De gewenste investeringen zijn onder meer:
* Vervanging telefooncentrale.
* Beamer en vast scherm, stoelen en akoestische aanpassing in de Heemzaal.
* Uitbouw keuken en bar
* Herinrichting winkel.
* Aanschaf meubilair buitenterras.
* Kas waterdicht maken.
* Herbestraten parkeerplaats.
Over de laatste investering verbaast GroenLinks-raadslid Tebbe Krijgsheld zich. "De parkeerplaats is 4 jaar geleden als opnieuw bestraat." Krijgsheld en ook Matty Siersema (Kritisch Menterwolde) missen op het lijstje van de gewenste investeringen het groendak van het hoofdgebouw. "Dat is al jaren onderhoudbehoeftig", zegt Siersema.