Sterkste daling aangiftes cybercrime in provincie Groningen
Het aantal digitale misdrijven, zoals phishing, hacking en WhatsApp-fraude, nam in Nederland de afgelopen jaren fors toe. Van mei tot november (6 maanden) dit jaar kreeg de politie in ons land 7.396 meldingen van cybercrime. Een stijging van 8.6 procent (6.809 aangiften) ten opzichte van dezelfde periode in 2021. Vergeleken met 2 jaar geleden (zelfde periode) is de toename nog hoger: 22.1 procent.
In de provincie Groningen daalde het aantal aangiftes juist het sterkst het afgelopen half jaar: -12.8 procent. Het afgelopen jaar waren hier 273 meldingen van cybercrime. In dezelfde periode van 2021 ging het nog om 313 incidenten.
Limburg
In Limburg daarentegen was een toename van liefst 75.8 procent in de periode van mei tot en met oktober dit jaar, vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Ook in Zuid-Holland (+53,1) en Friesland (+37,9) waren grote stijgingen te zien.
Aa en Hunze
De Drentse gemeente Aa en Hunze is met 78 meldingen per 10.000 inwoners de 'koploper'
Het Hogeland
In Het Hogeland werden het afgelopen half jaar relatief de meeste meldingen van cybercrime gedaan: 7.9 per 10.000 inwoners. Landelijk lag het gemiddelde op 4.3 incidenten per 10.000 inwoners.
Overzicht
Een overzicht van de andere gemeenten (aantal gevallen van cybercrime per 10.000 inwoners): Oldambt 6.3; Eemsdelta 6.2; Veendam en Westerwolde 4.7; Midden-Groningen 4.3; Pekela, Stadskanaal en Groningen 4.1 en Westerkwartier 2.8.
Steeds groter probleem
David Janssen van onderzoeksbureau VPNGids.nl: "Cybercrime wordt een steeds groter probleem. Dit valt natuurlijk te verklaren: we doen tegenwoordig steeds meer online. Shoppen, beleggen, communiceren en nog belangrijker: betalen. En waar geld te halen valt, volgen criminelen... Wees dus alert, zeker met de feestdagen in het vooruitzicht waar je misschien wel online aankopen voor doet."
Meer weten?
Klik HIER en lees meer over het onderzoek van VPNGids.nl.
Foto: Pixabay.com.