

Politiek Midden-Groningen bespreekt Centrumplan Muntendam

Voor de ontwikkeling van het Centrumplan Muntendam heeft de gemeente Midden-Groningen 9.1 miljoen euro klaar liggen. De kosten voor de ontwerpfase - half miljoen euro - worden hieruit gedekt. De gemeenteraad bespreekt dit plan, dat het centrum van Muntendam een fikse oppepper moet geven, donderdag 14 maart tijdens de raadscommissie. De sloop en daarna bouw is eind 2025.
Renovatie en verduurzaming van dorpshuis De Menterne is erg kostbaar. Ver-nieuwbouw van het dorpshuis is volgens het college mogelijk een betere optie voor het centrumplan. Zo heeft de gemeente de mogelijkheid om een toekomstbestendig en duurzaam dorpshuis te realiseren. De bestaande connectie met de sporthal en -café blijft aldus het college behouden.
Dorpshuisgedeelte
Het dorpshuisgedeelte maakt plaats voor een nieuw te bouwen deel, waarin ook plek is voor het Maatschappelijk Activiteiten Centrum (MAC) en het gebiedsteam. De exacte ruimtebehoefte en kansen voor synergie worden in de definitiefase nader onderzocht.
Belangen
Voor de deelprojecten dorpshuis/welzijn, voormalige gemeentehuis en wonen wil de gemeente nu een volgende stap zetten. Daar waar mogelijk wordt de regie zo veel mogelijk bij de gemeente gehouden. Zo blijven de belangen van de gemeente om dorpshuis, welzijnsfuncties en wonen te ontwikkelen in het centrumplan volgens het college het beste gewaarborgd.
Dorpshuis/welzijn
College: "We ontwerpen het dorpshuis, inclusief het MAC en sociale teams, samen met de gebruikers en de betrokkenen vanuit de gemeente, onder wie beleidsmedewerkers en -adviseurs, gebiedsregisseur en gebouwenbeheer, tot op z'n minst een definitief ontwerp dan wel een technisch ontwerp op basis waarvan we een uitvoerende partij kunnen selecteren."
Voormalige gemeentehuis
College: "We ontwerpen tot minimaal een voorlopig ontwerpniveau, zodat er goed uitgezocht is welk oppervlakte er voor de maatschappelijke functies (MAC, dorpshuis en welzijn) benodigd zijn. De resterende vierkante meters kunnen vervolgens middels een tender of openbare verkoopprocedure in de markt worden gezet met een helder ontwikkelkader ten aanzien van kwaliteit en bestemming. Zodat een partij voor eigen rekening en risico tot herontwikkeling van dit gebouw komt. Met deze aanpak houden we de regie over het ontwerpproces zo lang mogelijk bij de gemeente en stoten we het (resterende deel van) het voormalig gemeentehuis pas af als we zeker weten dat we voldoende ruimte hebben voor de maatschappelijk functies. Ook houden we grip op beeldkwaliteit en hebben we tijd om te onderzoeken hoe we binnen kaders het ontwikkelpotentieel van het gebouw kunnen benutten. Zo komen we tot een ontwikkelkader waarbij maatschappelijke meerwaarde en financiën zorgvuldig zijn afgewogen."
Wonen
College: "Brands (bouwbedrijf/red.) is eigenaar van een aantal kavels in het plangebied welke beoogd is voor de ontwikkeling van het dorpshuis en openbare ruimte. Door een grondruil verkrijgt Brands positie om woningen te ontwikkelingen en heeft de gemeente positie voor het realiseren van het centrumplan. Bij deze grondruil kan de gemeente duidelijke kaders en uitgangspunten meegeven in het omgevingsplan en afspraken vastleggen in een samenwerkingsovereenkomst. Er is een intentieverklaring (LOI) opgesteld waarin de gemeente en Brands zich committeren om te onderzoeken hoe deze samenwerking is vorm te geven en wat de rol van beide partijen is."
Aanpak
"Ons voorstel is om te beginnen met de projectdefinitie waarin we het programma van eisen definiëren. Vervolgens kan worden opgestart met de ontwerpfase. Hiervoor moet eerst een ontwerpteam worden geselecteerd De werkgroep Muntendammers of een afvaardiging hiervan blijft actief betrokken bij de architectenselectie en de ontwerpfase. Er wordt één ontwerpproces voor zowel het dorpshuis en de welzijnsfuncties als voor het voormalige gemeentehuis opgetuigd."
Argumenten
Het college van burgmeester en wethouders komt met 6 argumenten om het voorstel Centrumplan Muntendam uit te werken tot voorlopig ontwerp: Het dorpshuis is verouderd en toe aan vervanging; Muntendam wacht al 17 jaar op een nieuw centrum; betrokkenheid van het dorp; de wensen en eisen van het dorp zijn stedenbouwkundig in te passen; het beheerdersechtpaar tot er mee eind 2025 en het voormalige gemeentehuis is in tijdelijk gebruik (Oekraïners) en dit gebruik loopt af in mei.
Eerdere berichten: Centrumplan: De Menterne met keuken blijft voor Muntendammers (13 februari 2024)
Centrumplan Muntendam: Plaats voor 31 woningen en 146 parkeerplaatsen (14 november 2023)