

Pakketje kwijt? Juridisch advies voor consument bij zoekgeraakte pakket

Wie loopt er niet warm voor de kortingen van Black Friday? Dit fenomeen uit de Verenigde Staten heeft ondertussen een vaste plek gekregen binnen de Nederlandse winkelketens. De Amerikaanse megauitverkoop die traditioneel plaatsvindt de dag na Thanksgiving zorgt echter ook voor een reusachtige stroom aan pakketjes, waardoor het risico op zoekgeraakte pakketten groot is.
Welke juridische stappen kun je in dat geval ondernemen? In dit artikel lees je alles over juridisch advies bij zoekgeraakte pakketten.
Pakket kwijt na bestelling op Black Friday
Met een paar klikken op de knop heb je tijdens Black Friday je favoriete schoenen met hoge korting besteld, maar nu ben je al dagen aan het wachten op het pakket. Het kan zelfs gebeuren dat je weken moet wachten, aangezien je pakket is kwijtgeraakt. Helaas bieden veel webshops in dit geval weinig ondersteuning en kan het postbedrijf ook je pakket niet altijd traceren. Als consument heb je hier in ieder geval weinig aan.
Juridisch advies inwinnen bij de Consumentenbond
Rechtstreeks naar een juristen- of advocatenkantoor stappen om je pakket op te eisen gaat voor velen wellicht wat te ver, maar je kunt uiteraard altijd juridisch advies inwinnen bij de Consumentenbond. Gedurende het telefoongesprek met een van de juristen hoor je meteen wat je rechten zijn en ontvang je persoonlijke juridische ondersteuning. Zo weet je gelijk welke stappen je kunt ondernemen en sta je steviger in je schoenen.
Welke stappen kan ik zelf ondernemen?
Voordat je met een jurist aan de slag gaat, is het van belang dat je eerst bekijkt of je elke mogelijke stap hebt gezet. Hierbij helpt het volgende stappenplan:
Neem contact op met de webwinkel
De webshop is verantwoordelijk voor een deugdelijke en tijdige aflevering van je pakket. Is je pakket kwijtgeraakt, dan zijn zij verantwoordelijk om een passende oplossing te bieden. Sommige webshops sturen je direct een nieuw pakket toe, terwijl andere webwinkels je vragen om vijf dagen te wachten voordat er actie ondernomen wordt. De webshop dient in ieder geval contact op te nemen met de pakketbezorger. Zij hebben immers een contract met de bezorgdienst afgesloten.
Neem contact op met de bezorgdienst
Lukt het niet om een reactie van de webshop te krijgen of willen ze je niet verder helpen? Neem in dat geval zelf contact op met het postbedrijf. Veelal maken webshops gebruik van DHL of PostNL. Deze pakketdiensten kunnen door middel van track en trace onderzoeken waar het pakket is gebleven, mits de bestelling uiteraard het distributiecentrum heeft bereikt. Het is dan ook aan te raden om bij grote of kostbare bestellingen altijd gebruik te maken van track en trace.
Aangetekende brief sturen om pakket alsnog te ontvangen
Is je kwijtgeraakte pakket eenvoudigweg niet meer te vinden, maar wil je alsnog je bestelling ontvangen? Kies er in dat geval voor om een aangetekende brief te versturen waarin je aangeeft dat je de verkoper twee weken de tijd geeft om alsnog het pakket te leveren. Als dit niet lukt, dan leg je een klacht neer bij de Geschillencommissie Webshop of de Geschillencommissie Thuiswinkel.
Wettelijk herroepingsrecht van veertien dagen
Is het pakket kwijt en wil je je bestelling niet meer in ontvangst nemen? Dan kun je gebruik maken van het wettelijk herroepingsrecht. Als consument heb je het recht om binnen veertien dagen na een overeenkomst het contract te ontbinden. Deze wetgeving geldt ook voor pakketten die je niet in huis hebt gekregen. In dat geval dient de webshop het aankoopbedrag aan je terug te storten. Essentieel is wel dat het hierbij gaat om een webwinkel binnen de Europese Unie. Op koopovereenkomsten met landen buiten de Europese Unie gelden andere wettelijke eisen. Stuur voor het wettelijk herroepingsrecht een aangetekende brief of e-mail naar de webshop waarin je aangeeft dat je het koopcontract ontbindt en biedt hen een termijn van veertien dagen om het aankoopbedrag terug te storten.
Onderzoek de webshop voordat je een bestelling plaatst
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Onder de duizenden webshops die zich op het internet bevinden, zijn helaas ook een aantal frauduleuze webwinkels aanwezig. Het is daarom van belang dat je eerst onderzoekt of een webshop betrouwbaar is voordat je een bestelling plaatst. Onderzoek allereerst op de website of er een Thuiswinkel Waarborg te herkennen is. Zodra je op het logo klikt, kun je het certificaat van het bedrijf inzien. Controleer vervolgens of de webshop over een ondernemingsnummer beschikt en/of er een adres op de website terug te vinden is. Staat dit adres ook op Google Maps en is er een vast, werkend telefoonnummer beschikbaar? Bekijk ook of de webshop goede reviews heeft ontvangen van andere gebruikers op het internet. Verder geeft een goede webshop helder aan wat de rechten van consumenten zijn en bieden zij de mogelijkheid tot een veilige betaling. Deze aandachtspunten kunnen voorkomen dat je voor nare verrassingen komt te staan.
Tekst: Consumentenbond.nl. Foto: Pixabay.com.