Ouderen Actief vraagt weer aandacht voor paaltjesrapport
"Sommige dingen zijn zo simpel: paaltje er uit, tegel er weer in en het is klaar. Kunnen we dat niet fixen? Zo moeilijk kan dat toch niet zijn." Ouderen Actief Muntendam (OAM) vroeg gisteravond, tijdens de behandeling van het Mobiliteitsplan Midden-Groningen in de raadscommissie van Midden-Groningen, aandacht voor het rapport 'Fietspaaltjes, opritten en andere obstakels in Muntendam'.
Dat rapport bood OAM in november 2022 - 2 jaar geleden - aan aan de gemeente.
In kaart
Karin Daniëls en anderen van OAM brachten in 2022 op verzoek van de gemeente de fietspaden in Muntendam in kaart. Welke paden zijn niet toegankelijk voor scootmobiels, driewielfietsen en duofietsen? Waar staan overbodige fietspaaltjes et cetera? Het rapport werd in november 2022 aangeboden aan de toenmalige wethouder Patricia Nieland.
Voorwerk
Daniëls: "In februari 2023 werd ik gebeld om met een medewerker van IBOR om met hem een ronde door Muntendam te maken om het 'rapport' ter plekke te bekijken en te bespreken. Hij had al veel voorwerk gedaan en had voor verschillende punten uit het rapport al een oplossing in gedachten. Sommige materialen stonden al jaren ongebruikt in een opslag. Door deze op bepaalde plekken te plaatsen, zouden die situaties al veiliger worden. Daarna is zijn rapport naar een aannemer gestuurd."
Erg blij
"Na een poos niets gehoord te hebben, heb ik namens OAM opnieuw contact gezocht met IBOR. Het bedrag dat door de aannemer begroot was, werd door de gemeente goedgekeurd. Daarmee konden onze problemen voor de toegankelijkheid van onze doelgroepen aangepakt worden. Het was alleen nog even kijken uit welk potje het werd betaald. Bij het horen van die mededeling werden wij van OAM erg blij."
Klap in ons gezicht
De blijheid en optimisme verdwenen toen de gemeente vertelde dat het plan van tafel was geveegd. "Dit voelde als een klap in ons gezicht. Die nu nog steeds voelbaar is bij ons. Want wat is dan een belofte van de gemeente waard, nadat ze ons had gevraagd om de fietspaden in beeld te brengen?" Volgens Daniëls zouden de OAM-wensen pas uitgevoerd kunnen worden als de gemeente andere zaken zou aanpakken (2 in 1 dus).
Twijfels
"Maar helaas hebben we moeten vaststellen dat bij een asfaltreparatie aan de Oosterweg binnen de bebouwde kom niet gedacht is om het genoemde wandelpad uit het rapport mee te nemen. Hierdoor hebben we twijfels of op we op deze laatste toezegging van de gemeente kunnen vertrouwen. Na het lezen van de van het definitieve mobiliteitsplan voelen wij ons niet gesteund, gehoord of gezien."
Punten
De opmerking "Sommige dingen zijn zo simpel: paaltje er uit, tegel er weer in en het is klaar. Kunnen we dat niet fixen. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn", zoals hierboven geschreven, kwam van SP-fractievoorzitter Joke Lesman. Wethouder Erianne van der Burg beaamde dit en zegde toe te kijken welke punten op korte termijn gedaan kunnen worden.
Angst
Kort daarvoor herhaalde ze de eerder gedane toezegging van de gemeente dat zaken uit het OAM-rapport opgepakt kunnen worden tijdens regulier en/of groot onderhoud. "Dan blijft onze angst toch hoe lang dit allemaal nog gaat duren voordat de hele gevaarlijke en cruciale punten worden opgelost", reageerde Daniëls.
Rapport 'Fietspaaltjes, opritten en andere obstakels in Muntendam'
Klik HIER en lees het door Ouderen Actief Muntendam opgesteld rapport.
Foto boven: De toenmalige wethouder Patricia Nieland (links) en Karin Daniëls bekijken het rapport op een van de aan te pakken plekken in Muntendam.