Meeste regen in Nederland valt in juli in omgeving Groningen
In juli was de omgeving van Groningen, met plaatselijk meer dan 200 millimeter neerslag, het natste gebied van ons land. Het noordwesten van Nederland was met ongeveer 65 millimeter de minst natte regio. Gemiddeld over het hele land viel 109 millimeter tegen 78 normaal (gemiddeld over het tijdvak 1981-2010). Dit meldt het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instuut (KNMI) vandaag op z'n website.
"Na de zeer warme, zonnige en de droge maanden mei en juni tapte midzomermaand juli uit een ander vaatje. Een langere periode met standvastig zomerweer zat er afgelopen maand niet in en een warme dag eindige vaak met onweer. De talrijke buien leverden plaatselijk enorme hoeveelheden regen op. Op sommige plekken viel binnen 24 uur de normale maandsom van 80 millimeter."
Warmer
De gemiddelde temperatuur was volgens het KNMI in De Bilt 17.9 graden wat gelijk is aan de normale waarde van de temperatuur in juli. Er waren echter grote verschillen: het zuiden van Nederland was duidelijk warmer dan het noorden. In het zuiden kwam de temperatuur plaatselijk op 14 dagen boven de 25 graden, terwijl het noorden van Nederland slechts 4 tot 5 van deze zomerse dagen telde.
Twente
De hoogste (32.1 graden, 19 juli) én laagste (5.2, 13 juli) temperatuur (32.1 graden) werd in Twente gemeten. Opmerkelijk waren, aldus het meteorologisch instituut, ook de warme nachten: in de nacht van 29 op 30 juli werd het in Maastricht niet kouder dan 21 graden.
Minder zon
De zon was minder vaak te zien dan normaal in juli. Het KNMI berekende landelijk gemiddeld 203 uur zon tegen 211 normaal. Groot waren de verschillen verspreid over het land niet: in het oosten van het land scheen de zon zo'n 190 uur tegen 220 uur in het westen.
Bron: KNMI. Foto: Frits Kor.