

Minste coronasteun per werknemer in ons land in Oost-Groningen

Werknemers in loondienst in Oost-Groningen kregen vorig jaar 1.037 euro uitgekeerd aan coronasteun. Dat waren vergoedingen voor vaste lasten en loonkosten. In totaal kreeg Oost-Groningen 48 miljoen euro. Nergens in ons land lag dit bedrag per werknemer in loondienst zo laag als in Oost-Groningen. Dat maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend.
Hoe kan dit?
Handel, horeca en zakelijke dienstverlenging kregen vorig jaar de meeste steun. En deze sectoren zijn in Oost-Groningen niet zo sterk aanwezig. Verder liggen de lonen er ook relatief laag.
Loonkosten en vaste lasten
In 2020 hebben bedrijven in totaal 17.6 miljard euro ontvangen ter compensatie voor loonkosten en vaste lasten tijdens de coronacrisis. De overheidsuitgaven stegen 13 procent in 2020 vergeleken met een jaar eerder. Hiervan kwam 5 procentpunt voor rekening van deze 2 typen coronasteunmaatregelen. Het grootste bedrag aan loonkostenvergoeding ging naar de handel. De grootste vergoeding voor vaste lasten ging naar horecabedrijven. Dat meldt het CBS op basis van cijfers over steunmaatregelen voor bedrijven, gemaakt op verzoek van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).
NOW-regeling
In 2020 kregen bedrijven in totaal 15 miljard euro aan loonkosten vergoed via de NOW-regeling (Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid). Daarnaast is 2.6 miljard euro aan vaste lasten vergoed vanuit de TOGS/TVL-regelingen (Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19/Tegemoetkoming Vaste Lasten).
Aanvraagperioden
Voor zowel NOW als TOGS/TVL waren er in 2020 3 aanvraagperioden. Het uitgekeerde bedrag was voor de NOW het hoogst in de eerste aanvraagperiode. Bij de vaste-lastenregelingen is het hoogste bedrag uitgekeerd in de derde aanvraagperiode. Toen werd de TVL-regeling, die eerst alleen opengesteld was voor specifieke sectoren, uitgebreid naar vrijwel alle branches. Het gaat bij beide type regelingen om toegekende subsidies op basis van een verwacht omzetverlies. De daadwerkelijke subsidies worden achteraf vastgesteld op basis van het werkelijke omzetverlies, en kunnen hoger of lager uitvallen.
Noorden
De meeste regio's waar gemiddeld minder dan 1.500 euro aan subsidie voor loonkosten en vaste lasten is verleend per werknemersbaan liggen in het noorden van het land. In Oost- Groningen is het bedrag per werknemersbaan, met 1.037 euro, zoals gezegd het laagst. In de regio Delfzijl en omgeving is dat 1.509 euro, in overig Groningen 1.389 euro.
Meer weten?
Klik HIER en lees het hele verhaal van het CBS over dit onderwerp.