Midden-Groningen wil kinderen behoeden voor criminele activiteiten
De gemeente Midden-Groningen wil de basis van kwetsbare basisschooljeugd versterken. Met aandacht voor het systeem waarin zij opgroeien. Te beginnen bij het gezin. De gemeente gelooft dat een stabiele gezinsstructuur cruciaal is voor de ontwikkeling van kinderen. Daarom wil ze proactief aandacht besteden aan jeugd die mogelijk in een onveilige of instabiele omgeving opgroeit.
Dit staat in het Integraal Veiligheidsplan 2025-2028 gemeente Midden-Groningen.
Voorkomen
"In plaats van een repressieve benadering willen we de aandacht vestigen op een preventieve aanpak. Dit houdt in dat we actief signalen ophalen bij basisscholen, zodat we vroegtijdig in actie kunnen komen. Door deze preventieve aanpak hopen we te voorkomen dat kinderen nu en in de toekomst verleid worden tot criminele activiteiten."
Leeftijdscategorie 12 tot en met 18 jaar
De gemeente wil de komende jaren dus meer aandacht geven aan de jeugd op basisscholen. Maar de bredere jeugdaanpak blijft van groot belang. "De gemeente Midden-Groningen blijft inzetten op een integrale benadering die niet alleen basisschoolkinderen, maar ook jongeren van de leeftijdscategorie 12 tot en met 18 jaar betrekt. Dit doen we door intensieve samenwerking met partijen, zoals onderwijs, politie, Halt en jongerenwerk. Deze samenwerking zorgt voor een vroegtijdige signalering van problematiek en biedt de jeugd zorg en ondersteuning."
Samenwerking
Om de doelen te realiseren, noemt de gemeente dat het essentieel is om de integrale samenwerking tussen alle betrokken professionals te intensiveren. "We willen sneller kunnen inspelen op signalen en uitdagingen, zodat we gezamenlijk concrete acties kunnen ondernemen. Dit vereist een gezamenlijke inzet van scholen, zorgverleners en lokale organisaties."
Positief te ontwikkelen
Met deze integrale aanpak streeft de gemeente naar een omgeving waarin alle kinderen de kans krijgen om zich positief te ontwikkelen en waarin de gemeenschap gezamenlijk verantwoordelijk is voor hun welzijn en veiligheid.
Gerekruteerd
Jongeren in Midden-Groningen worden, aldus de gemeente, al op jonge leeftijd geconfronteerd met crimineel gedrag en gerekruteerd voor druggerelateerde activiteiten. "Dit komt vaak doordat zij in hun omgeving hier al mee te maken krijgen, door bijvoorbeeld de vriendengroep. Eenmaal onderdeel van het drugscircuit is er geen weg terug."
Bagage
Daarom wordt stevig ingezet op preventie, vooral gericht op de basisschool jeugd. "Voordat jongeren naar de middelbare school gaan, moeten ze over voldoende bagage beschikken zodat ze intenties herkennen waardoor ze niet onbewust tot criminele activiteiten worden verleid. Het programma dat daarvoor wordt gestart, wordt ontwikkeld in samenwerking met het sociaal domein, scholen, politie, Halt en jongerenwerk."