Midden-Groningen wil brugfunctie vervullen tussen 'Oost' en Stad
De gemeente Midden-Groningen is verbaasd en teleurgesteld over de eenzijdig opgezegde beëindiging van de samenwerking in de Regio Deal Oost-Groningen met de Oost-Groningse gemeenten Veendam, Pekela, Stadskanaal, Westerwolde en Oldambt. "We geven aan dat de opgaves van onze gemeenten vergelijkbaar, groot en gemeente overstijgend zijn en zien dat als evidente reden voor samenwerking."
Dit schrijft het college van burgemeester en wethouders van Midden-Groningen aan de 5 Oost-Groningse colleges.
Profiteert
De Oost-Groningse gemeenten hebben in juli al mondeling en schriftelijk laten weten niet verder te willen met Midden-Groningen. Ze vinden dat Midden-Groningen zo van 2 samenwerkingen profiteert: die van hen en Regiovisie Groningen - Assen. Overigens loopt de samenwerking met de 5 gemeenten nog tot 2025.
Brugfunctie
Het college van Midden-Groningen vindt dat zijn gemeente de brugfunctie kan en wil vervullen tussen Oost en de Stad. "We wijzen de Oost-Groningse gemeenten op de beperkte middelen voor meerdere aanvragen voor een Regio Deal in de provincie en vragen om een goede en eerlijke verdeelsleutel - met aandacht voor de aardbevingsschade - vanuit solidariteit met elkaar en niet als concurrenten van elkaar. We zijn benieuwd hoe de gemeenten hierop zullen reageren."
Eigen agenda
Midden-Groningen wilde in de nieuwe overeenkomst meedoen op onderwerpen die aansluiten op haar eigen agenda.
Menterwolde
"De voormalige gemeente Menterwolde was op natuurlijke wijze onderdeel van de Oost-Groningen. Inmiddels is er nu de gemeente Midden-Groningen. Met die gemeentelijke herindeling is er nu ook een logisch moment ontstaan om dit te herijken: op welke inhoudelijke thema's en voor welke inwoners werken we samen in de regio? Zo is het logisch dat gemeente Midden-Groningen niet deelneemt aan de aanvraag voor het Volkshuisvestingsfonds. Dat is in goed overleg gebeurd. Dit besluit gaat veel verder en komt voor ons nu als een verrassing. Er is vlak voor de zomer bestuurlijk contact geweest over uw (5 gemeenten/red.) besluit. Dat heeft niet geleid tot een ander standpunt. Dit is door u bevestigd per brief. We beschouwen uw standpunt als een voldongen feit."
Aanknopingspunten
Veel opgaven, thema's en onderwerpen uit de aanvraag voor de nieuwe Regio Deal spelen ook in Midden-Groningen. "Of het nu gaat om het investeren in een gezonde leefstijl, het investeren in de ontwikkeling van inwoners of het zorgen voor een veilige leefomgeving. Wij zien inhoudelijk voldoende aanknopingspunten voor samenwerking op deze terreinen. Niet voor niets werken we nu goed samen in de huidige Regio Deal en daarbuiten."
Samenwerking
Samenwerking is echt nodig vindt Midden-Groningen. "Nu en in de toekomst nog meer. De opgaven zijn groot en zijn vaak gemeente overstijgend. Denk bijvoorbeeld aan het bestrijden van criminaliteit en de opgave voor duurzaamheid. Tegelijkertijd zijn de middelen beperkt en is goed personeel minder beschikbaar. Wij geloven dat wij samen sterker staan en meer kunnen bereiken voor onze inwoners en ondernemers."
Meer weten?
Klik HIER en lees meer over dit onderwerp. De Regio Deal Oost-Groningen heeft als doel de brede welvaart van de regio te verhogen en zet zich daarom in op 4 pijlers: leren, werk en inkomen, gezondheid en woonomgeving.