Midden-Groningen wil armoederegisseur aantrekken
Midden-Groningen wil een armoederegisseur aantrekken. Die moet er onder meer voor zorgen dat er voldoende aandacht komt voor kwetsbare kinderen die na de zomer voor het eerst naar de middelbare school gaan. Ook moeten de regelingen in Menterwolde, Hoogezand-Sappemeer en Slochteren, vanwege de herindeling op 1 januari, versneld gelijkgetrokken worden op het hoogste niveau.
Pekela en Veendam begonnen enkele jaren geleden met het opleiden van ´ervaringsdeskundigen in armoede en sociale uitsluiting´ tot sociale werkers. Begin dit jaar is een nieuwe groep in deze gemeenten begonnen met de opleiding.
´Diep in de shit´
Een aantal deelnemers uit Hoogezand-Sappemeer doet ook mee. Deze opleiding is alleen bedoeld voor mensen die, zoals de gemeenten het uitdrukken, zelf ´diep in de shit´ hebben gezeten. Na 2 jaar studie aan het Noorderpoortcollege neemt de armoederegisseur die ervaring mee plus wat hij/zij heeft geleerd. Dat kan een betaalde baan opleveren.
Maatschappelijke organisaties
De tientallen maatschappelijke organisaties uit Midden-Groningen, die 30 juni vorig jaar in De Menterne in Muntendam het Armoedepact ondertekenden, zijn hierover bijgepraat. Ook kwam de besteding van de extra gelden om armoede bij kinderen te bestrijden ter sprake.
Leergeld
De gemeenten doen al veel aan armoedebestrijding. De huidige voorzieningen worden als positief ervaren. Ze hebben hun eigen regelingen en subsidiëren Leergeld, Jeugdsportfonds en jeugdcultuurfonds al.
3.900 huishoudens leven in armoede
Wethouder Peter Verschuren van Hoogezand-Sappemeer vertelde op 30 juni dat in de nieuwe gemeente ongeveer 3.900 huishoudens in armoede - 110%-grens van het minimuminkomen - leven. Deze gezinnen zijn goed voor in totaal 1.900 kinderen.
Foto: De wethouders Lian Veenstra, Peter Verschuren en Jan Jakob Boersma (v.r.n.l.) ondertekenden vorig jaar als eerste het armoedepact.