Midden-Groningen werkt alleen plan kindcentrum uit mét gymzaal
De bouw van een gymzaal bij het kindcentrum Muntendam kost de gemeente Midden-Groningen 1.6 miljoen euro (exclusief btw). Het college heeft het plan mét gymzaal verwerkt in een raadsvoorstel. De gemeenteraad stelde in februari voor de opties met en zonder gymzaal te verkennen. De schoolbesturen van Menterhorn en De Parel hebben het college gevraagd met een plan mét gymzaal te komen.
Er is nu alleen een plan uitgewerkt met gymzaal.
Waarom?
Er is gekozen om in een vroeg stadium in het project invulling aan het amendement te geven, omdat het uitwerken van 2 volledige plannen arbeidsintensief is en veel aanvullende inzet vraagt van de scholen. Ook liggen de ontwerp- en voorbereidingskosten voor 2 varianten hoger dan bij uitwerking van eentje. Verder zou de buurt en omgeving lang(er) in onzekerheid worden gelaten over het plan dat wordt ontwikkeld.
Richtlijnen
De gymzaal wordt aan de hand van de richtlijnen van KVLO (Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding) ontworpen. Inrichting, afmeting en indeling wordt met deze richtlijn met de vaksecties en het Team Sport en Bewegen ingevuld. De gymzaal is in te passen op de locatie met de scholen en kinderopvang.
Alle onderwijsfuncties
De locatie Ruitershorn biedt ruimte voor alle onderwijsfuncties met gymzaal conform KVLO. Dat is inclusief een reservering voor toekomstige uitbreiding wanneer het leerlingenaantal van de scholen groeit. En schoolplein en plein voor de kinderopvang.
Afmetingen
De afmetingen van de nieuwe gymzaal zijn circa 14 bij 22 meter, passend bij de doelgroep. De sporthal in dorpshuis De Menterne is, met 28 bij 23 meter, groter. De kleine zaal (tevens podium) in De Menterne is 21 bij 12 meter. Het gebouw heeft maximaal 2 bouwlagen (begane grond en eerste verdieping). Beide varianten - met en zonder gymzaal - zijn in te passen op de beoogde nieuwbouwlocatie.
Parkeerplaatsen
Op de locatie Menterhorn worden, na de sloop van het gebouw, parkeerplaatsen gerealiseerd voor de wijk (gecombineerd voor het kindcentrum). Ook komen hier ondergrondse containers die nu op de locatie Ruitershorn staan en speelvoorzieningen (basketbalveld en pannakooi) voor wijk.
Bouwstroom
De realisatie van het kindcentrum (met of zonder gymzaal) wordt in 1 bouwstroom uitgevoerd. Sloop en herbestemming van Menterhorn worden na de bouw van het kindcentrum uitgevoerd. Met een gymzaal, geïntegreerd in het kindcentrum, wordt de lesdag volgens het college optimaal benut. "De tijd om van de school naar een gymzaal, niet aan de school gekoppeld, te reizen resulteert in minder onderwijstijd. Dit geldt voor beide basisscholen. Dit is in de huidige decentrale situatie het geval. Daar waar een nieuw kindcentrum wordt gerealiseerd zonder gymzaal, gaat de reistijd af van de lestijd zoals nu ook het geval is. Door het kindcentrum met gymzaal te realiseren, wordt de lesdag efficiënter ingericht en gaat er geen essentiële onderwijstijd verloren aan reisbewegingen."
Effecten exploitatie dorpshuis De Menterne
"De gymzaal van De Menterne wordt door de gemeente beschikbaar gesteld (Wet Primair Onderwijs) voor bewegingsonderwijs voor de beide basisscholen waarvoor de gemeente de kosten voor de exploitatie draagt. Vanuit de algemene vergoeding krijgt de gemeente hiervoor een bijdrage voor de instandhouding van gymaccommodatie. Wordt er een nieuwe gymzaal bij het kindcentrum Muntendam gerealiseerd, dan gaat theoretisch dit onderdeel van de algemene uitkering vanuit het Rijk naar de nieuwbouw aangezien het bewegingsonderwijs hier plaatsvinden."
Avondgebruik
Voor avondgebruik is de gymzaal bij het kindcentrum volgens het college minder breed inzetbaar ten opzichte van de sportzaal in De Menterne. De Menterne is door de grotere afmetingen en meer faciliteiten breder inzetbaar voor verenigingen, evenementen en bijeenkomsten. De nieuwe gymzaal is volgens het college niet direct concurrerend voor de sportvoorzieningen in De Menterne.
Door de wijk
"Een kindcentrum met gymzaal voorkomt dat de leerlingen zich door de wijk moeten verplaatsen om bij de gymzaal te komen. Door de gymzaal te koppelen aan het schoolgebouw is er meer tijd beschikbaar voor het onderwijs. Immers de reisbeweging naar de gymvoorziening die tijd kost is er niet meer. Kinderen hoeven niet meer de wijk in moeten tijdens de lesdag. Dit bevordert de verkeersveiligheid."
Bestemmingsplanwijziging
De bestemmingsplanwijziging wordt uitgevoerd met ruimtereservering voor een gymzaal en uitbreidingen in de toekomst. Omdat een bestemmingsplanwijziging een langdurig traject is en veel tijd (circa 1 jaar) en geld kost (zo'n 100.000 euro) wordt de locatie toekomstbestendig ontwikkeld.
Eerdere berichten: Kindcentrum Muntendam op locatie Ruitershorn krijgt gymzaal
Bouw kindcentrum Muntendam staat gepland in 2025 en duurt jaar