Midden-Groningen maakt menstruatieproducten toegankelijk voor tieners
'Menstruatieproducten toegankelijk maken'. Zo heet de notitie die het college van burgemeester en wethouders van Midden-Groningen heeft laten maken door haar organisatie. Dit gebeurde naar aanleiding van de motie, die de gemeenteraad (18 voor, 11 tegen, 4 raadsleden afwezig) hierover tijdens de behandeling van de voorjaarsnota op 8 juli, heeft aangenomen.
De gemeente heeft onderzocht of en hoe ze gratis tampons, maandverband en inlegkruisjes beschikbaar kan stellen voor meisjes van ouders met een laag inkomen. De indieners van deze motie - SP, PvdA en CDA - waren geïnspireerd door de manier waarop de gemeente Rotterdam menstruatiearmoede heeft aangepakt.
Het college komt met 3 mogelijkheden:
Invoeren van het Rotterdamse initiatief: Meiden van 12 tot 18 jaar kunnen via de webwinkel van het Meedoenfonds menstruatieproducten kopen. Via deze webwinkel kunnen mensen met een inkomen lager dan 125 procent van het sociaal minimum onder meer allerlei abonnementen en toegangsbewijzen aanschaffen voor meedoenactiviteiten. Schoolgaande kinderen (12 - 18 jaar) kunnen aanspraak maken op 200 euro voor meedoenactiviteiten, 60 euro voor het kindbudget en 100 euro voor schoolkosten.
Deze mogelijkheid kost de gemeente jaarlijks geen eurocent.
Invoeren van het Rotterdamse initiatief plus het meedoentegoed voor meisjes verhogen: Menstruatieproducten kunnen zo via het Meedoenfonds worden aangeschaft. Het nadeel is dat meiden dan veel minder budget hebben voor meedoenactiviteiten. De gemeente kan het Meedoenfonds voor meiden verhogen met 96 euro. Dit extra bedrag (vrouwen besteden gemiddeld 8 euro per maand aan menstruatieproducten) mag dan alleen woren besteed aan hygiëneproducten.
Deze mogelijkheid kost de gemeente jaarlijks 36.864 euro.
Brede verstrekking van menstruatiemateriaal op de scholen, het jongerenwerk en de Voedselbank: Bloedserieus Midden-Groningen (zie eerdere berichten) verspreidt menstruatiemateriaal met de bijdrage die ze heeft ontvangen van Rotary Club Hoogezand (5.000 euro) en Etos (500 euro). De gemeente kan dit initiatief structureel maken en aanvullen.
Deze mogelijkheid kost de gemeente jaarlijks 11.060 euro.
Onderwijs: Lesprogramma
Het college gaat zeker het onderwijs aansporen om in hun lesprogramma aandacht te besteden aan kennis over menstruatie en -armoede. De gemeente wil hiervoor samenwerken met de GGD. Verder zet het college menstruatiearmoede op de agenda van het Armoedepact. Ook vindt het college dat het Rijk aan zet is om een oplossing voor deze armoede te vinden. Omdat het een landelijk probleem is.
1 op de 10
Bijna 1 op de 10 vrouwen kan soms, vanwege de financiën, geen maandverband of tampons kopen. Zij blijven soms thuis van school of werk, of vervangen het door onhygiënische alternatieven.
Meer weten?
Klik HIER en lees in de notitie 'Menstruatieproducten toegankelijk maken' de voor- en nadelen van de door het college aangeboden mogelijkheden.
Eerdere berichten: Midden-Groningen onderzoekt aanpak menstruatiearmoede (9 juli 2021)
Midden-Groningen doet als eerste gemeente onderzoek naar menstruatiearmoede (4 maart 2021)