Midden-Groningen komt met lokaal steunfonds voor hoge energielasten
Midden-Groningen komt voor maatschappelijke organisaties, kleine ondernemingen (tot 25 medewerkers) en huishoudens met een lokaal steunfonds voor hoge energielasten (1.4 miljoen euro beschikbaar). Het Rijk trof al maatregelen om de problemen te verkleinen. De gemeente biedt nu ook vergoedingen aan. Maatschappelijke organisaties kunnen een eenmalige vergoeding van 500 euro aanvragen.
Of een vergoeding voor de kosten die zij betalen boven de maximumtarieven van het prijsplafond. Dat geldt voor de periode van 1 november vorig jaar tot 1 juli dit jaar. De gemeente verwacht dat zo'n 50 maatschappelijke organisaties bij haar zullen aankloppen. Hoeveel ondernemers dat gaan doen, weet de gemeente nog niet.
Welke?
Over welke maatschappelijke organisaties hebben we het hier? Sport-, muziek-, scouting- en speeltuinverenigingen, culturele instellingen, dorpshuizen, wijkcentra, jeugdhonken en -sozen, kinderboerderijen en hertenkampen.
Het Rijk maakte voor publieke zwembaden, amateursportverenigingen en culturele instellingen al geld beschikbaar om steun te bieden voor hoge energielasten en inflatie. De komende tijd wordt uitgewerkt hoe deze financiële steun aangevraagd kan worden. Voor meer informatie hierover klik HIER.
Kleine ondernemingen
Ondernemingen waar maximaal 25 personen werken kunnen ook financiële steun aanvragen bij de gemeente. Kleine ondernemers die niet in aanmerking komen voor de landelijke regeling Tegemoetkoming Energiekosten kunnen een aanvraagformulier downloaden via de gemeentelijke site. "Hun aanvraag wordt behandeld door het Loket Zelfstandigen Midden-Groningen. Dit loket biedt advies over diverse regelingen. Als de financiële zorgen van een ondernemer zo groot zijn dat de afhandeling van de landelijke regeling Tegemoetkoming Energiekosten te lang duurt, kan ook contact gezocht worden met het Loket Zelfstandigen voor hulp en advies", aldus gemeentewoordvoerder Tessa Kluter.
Energietoeslag voor minima
Het Rijk stelt dit jaar weer geld beschikbaar aan gemeenten om een energietoeslag uit te keren aan huishoudens met een laag inkomen. Het Rijk bereidt de Wet energietoeslag 2023 voor. De verwachte invoering van deze wet is juni. Gemeenten mogen de energietoeslag 2023 pas uitkeren als de Wet energietoeslag in werking is getreden.
Energienoodfonds voor huishoudens
Het Rijk heeft ook voor huishoudens verschillende steunmaatregelen ingesteld om de hoge energielasten het hoofd te bieden. Zo is er naast de energietoeslag een prijsplafond en een landelijk noodfonds. Klik HIER en HIER en lees hierover meer.
Kluter: "De gemeente heeft daarnaast een lokaal energienoodfonds ingesteld voor huishoudens. Als de landelijke regelingen niet of onvoldoende oplossing bieden, kunnen huishoudens gebruikmaken van dit fonds. Met de inwoner wordt een plan gemaakt om weer financieel gezond te worden. Een bijdrage uit dit fonds kan bijvoorbeeld nodig zijn om een schuld af te lossen. Inwoners kunnen zich hiervoor melden bij de Kredietbank Midden-Groningen of BWRI."
Meer weten?
Klik HIER en lees meer over de energiecompensatie voor maatschappelijke organisaties. En HIER voor kleine ondernemers.