

'Paracommercie betekent niet per definitie oneerlijke concurrentie'

Commerciële horeca in Menterwolde ondervindt over het algemeen geen oneerlijke concurrentie van de verenigingskantines, mits die zich houden aan de toegestane schenktijden en geen feesten en partijen organiseren. Dit staat in de nota 'Alcoholbeleid gemeente Menterwolde 2014'. Het preventie- en handhavingsplan alcohol moet voor 1 juli door de gemeenteraad zijn vastgesteld.
Dat is wettelijk verplicht. Dat geldt voor alle gemeenten.
Menterwolde telt 20 commerciële horecabedrijven. Dit is inclusief 4 slijterijen en 4 dorpshuizen. In de gemeente zijn 4 jongerencentra. Alleen in jongerencentrum Malgré Tout in Meeden wordt alcohol geschonken. De overige paracommerciële horecabedrijven worden gevormd door de 15 verenigingskantines in Menterwolde.
Paracommercie, zo staat in de nota, betekent niet per definitie oneerlijke concurrentie. Om dit te voorkomen gelden voor paracommerciële instellingen beperkende voorwaarden. Er mogen geen feesten en partijen door derden worden georganiseerd. De schenktijden zijn beperkt tot de tijden waarop er verenigingsactiviteiten plaatsvinden.
In de nota staat ook vermeld dat concurrentie per dorp kan verschillen. In Noordbroek en Meeden zijn geen reguliere horecabedrijven gevestigd. "In die dorpen vervullen paracommerciële instellingen dan ook een andere functie dan in de overige dorpen. Wel is in zowel Noordbroek als Meeden een dorpshuis gevestigd. Deze vallen weliswaar onder het begrip commerciële horeca, maar hebben wel een andere functie ten opzichte van een regulier horecabedrijf. In de dorpshuizen is de horecaverstrekking gerelateerd aan de activiteiten die daar worden gehouden, zoals muziek- en toneeluitvoeringen, vergaderingen en cursussen. In dorpshuizen zijn feesten en partijen wel toegestaan."
De nota 'Alcoholbeleid gemeente Menterwolde 2014' wordt morgenavond in de raadscommissie besproken.