Kwart M-Groningers gebruikt geen openbaar vervoer, maar wil dat wel
Bijna een kwart van de Midden-Groningers geeft aan het openbaar vervoer (nog) niet te gebruiken, maar dat wel zou te willen. Er zijn 3 manieren om het openbaar vervoer aantrekkelijk te maken: Directheid (tijdsduur) van de belangrijkste verbindingen, het toegankelijker/bereikbaarder maken van het openbaar vervoer en het aantrekkelijker maken van de prijzen van het openbaar vervoer.
Met als toevoeging inzicht verschaffen in de kostenbesparing ten opzichte van autogebruik. Dit staat in het rapport 'Definitief Mobiliteitsplan 2025-2024 Binnen ieders bereik' dat de raadscommissie deze maand bespreekt.
Belangrijk onderdeel
Zo'n 60 procent van de inwoners van Midden-Groningen ziet openbaar vervoer als een belangrijk tot zeer belangrijk onderdeel van het gemeentelijk mobiliteitsbeleid voor de komende jaren.
Ambities
In de 'OV Ontwikkelagenda Noord-Nederland 2025' staan de ambities van overheid, reizigers en vervoerders voor een modern en comfortabel vervoersysteem in Noord-Nederland. Bij de uitwerking van concrete acties en afspraken zijn deze conclusies het vertrekpunt:
Groeiende steden:
De bevolking van de regio Groningen-Assen gaat de komende decennia groeien. Dat heeft een groeiende vraag naar openbaar vervoer en deur-tot-deur voorzieningen tot gevolg. Deze ontwikkeling vraagt om investeringen in steden, knopen en verbindingen. Met extra aandacht voor stations en spoorverbindingen, die steeds belangrijker worden. De ontwikkelingen die voor Midden-Groningen (mogelijk) spelen zijn de Wunderline, Nedersaksenlijn, Lelylijn en de trein naar Stadskanaal.
Vergrijzing en ontgroening:
In de perifere delen van de regio zien we een daling van de bevolking in combinatie met vergrijzing en ontgroening. Doordat mensen langere afstanden moeten afleggen naar opleiding, werk en voorzieningen, leidt krimp tot een groei van de mobiliteit. Gezien het mobiliteitsgedrag van ouderen houden we rekening met een daling van de vraag naar openbaar vervoer in perifere gebieden en een afvlakking van de verschillen tussen spits en dal.
Slim benutten:
Schaarste van publieke middelen vraagt van alle partners een maximale inzet op efficiëntie in het openbaar vervoer. De beschikbare euro’s moeten aan zoveel mogelijk potentiële reizigers ten goede komen. Dat kan betekenen dat het bestaande OV-aanbod gebundeld gaat worden en investeringen meer gericht worden op het 'voeden' van grotere OV-knopen met fiets, bus en (deel)auto. Beter en/of anders benutten gaat boven investeringen in nieuwe infrastructuur.
Foto: Venema Media.