

Merendeel huisartsen geeft verklaring af voor 'regeling afvalinzameling'

Het merendeel van de huisartsen in Menterwolde is bereid een doktersverklaring af te geven aan mensen die gebruik willen van de incontinentieregeling voor de afvalinzameling. Patiënten van een
huisarts die geen verklaringen wil afgeven, moeten op een andere manier aantonen dat hij/zij veel medisch afval heeft. Dit kan bijvoorbeeld door gegevens van de apotheek in te leveren.
Dit antwoordt het college van Menterwolde op vragen van de PvdA.
De oppositiepartij (met fractievoorzitter Gosse Huizenga en Anja van Duren, zie foto) heeft het college van B en W schriftelijke vragen gesteld over de invoering van diftar. Huizenga wilde weten of het college bij het invoeren van de incontinentieregeling ook contact had opgenomen met de huisartsen.
Internet
De gemeente heeft via internet gekeken hoe andere gemeenten dat doen. "Vrijwel alle gemeenten werken met een doktersverklaring. Daarom hebben wij dat overgenomen", schrijft het college aan de PvdA.
Menterwolde houdt, zo vertelde ambtenaar Wout Vink al eens, rekening met medische gevallen. Dat zijn onder anderen stoma-, incontinentie- en dialysepatiënten. Deze groep kan (wel zelf aanvragen) vrijstelling krijgen voor het variabele tarief van 6 aanbiedingen met de minicontainer of 20 aanbiedingen met zakken in een ondergrondse container.
Plastic zakken
Huishoudens die hun huishoudelijk afval in een ondergrondse container doen, omdat ze in hoogbouw wonen, betalen 1.69 euro per zak van 60 liter. De PvdA wilde van de gemeente weten in welke verhouding dit staat tot de algemene regeling (8.09 euro voor een grijze container van 240 liter en 4.72 euro voor een grijze container van 140 liter).
"Per liter betalen deze huishoudens 15 procent minder, om te compenseren dat zij geen aparte groene afvalcontainer hebben voor het groente-, fruit- en tuinafval (GFT). Deze groep bewoners kan groene mini-containers aanvragen bij de gemeente om het GFT-afval gescheiden af te geven."