Gemeenten praten agrariërs bij over gevaren vanuit crimineel circuit
'Samen sterk voor een veilig buitengebied'. Zo heet de bijeenkomst die Midden-Groningen, Veendam en Pekela donderdag 2 november houden voor agrariërs uit hun gemeenten. In 't Hof van Scharmer in Scharmer willen ze de landbouwers informeren over onder meer de gevaren van drugscriminaliteit, mensenhandel en diefstal van GPS-apparatuur. En hoe kunnen ze veilig een schuur of loods verhuren.
"Als gemeente Midden-Groningen beschikken wij over een prachtig en groot landelijk gebied. De keerzijde hiervan is dat criminelen hier ook hun voordeel mee kunnen doen door in deze gebieden activiteiten te ontplooien op het gebied van bijvoorbeeld diefstal van GPS-apparatuur, drugscriminaliteit en mensenhandel. In het hele land, en dus ook op het platteland, is dit een groeiend probleem. Het veroorzaakt een onveilige leefomgeving voor inwoners in de omgeving. Mede gezien de ideale geografische ligging van onze gemeente, is deze problematiek voor Midden-Groningen helaas geen uitzondering", schrijft burgemeester Adriaan Hoogendoorn aan de gemeenteraad.
Drugslab of hennepkwekerij
De gemeenten zien dat criminelen loodsen en schuren als drugslab of hennepkwekerij gebruiken. Jongeren overhalen om voor hen te dealen of om henneptoppen te knippen. De inkomsten van de labs en kwekerijen witwassen. Het wit gewassen geld investeren in bijvoorbeeld de horeca of de lokale sportclub. Veel invloed krijgen door deze investeringen. Drugsafval in de omgeving dumpen met ernstige milieuschade als gevolg.
Programma
De landbouwers worden tijdens deze bijeenkomst geïnformeerd over onder meer hoe ze diefstal van GPS-apparatuur kunnen voorkomen. En hoe ze kunnen voorkomen dat een hacker hun systemen plat legt (cyberveiligheid). Hoe ziet een drugslocatie eruit: bezoekers kunnen een kijkje nemen in de ondermijningscontainer van Bureau Drugszaken. Wat zijn de gevaren van drugslabs en hennepplantages en hoe herkennen landbouwers deze? Ook wordt antwoord gegeven op de vragen hoe gezorgd wordt voor brandveiligheid en hoe op een veilige manier een schuur of loods kan worden verhuurd.
Samenwerking
De 3 gemeenten houden deze bijeenkomst, die van 18.00 tot 22.30 uur duurt (inclusief stamppotbuffet), in samenwerking met LTO Noord, politie, brandweer, PVO/CCV Noord-Nederland, Terra MBO en RIEC Noord-Nederland.
Aanleiding
"Als inwoners van Groningen zijn wij trots op ons uitgestrekte landelijke gebied. Criminelen vinden ons buitengebied ook erg aantrekkelijk, alleen vaak met slechte bedoelingen. De grensligging van ons gebied met Duitsland en de relatief korte afstand tot aan de waddenkust spelen hierin ook een extra rol. Criminelen zien allerlei kansen om zich in ons mooie gebied met criminaliteit bezig te houden, zoals bijvoorbeeld diefstal van GPS-apparatuur, drugscriminaliteit en mensenhandel. In het hele land, en dus ook op het platteland, is dit een groeiend probleem. Het veroorzaakt een onveilige leefomgeving voor inwoners in de omgeving."
Foto: Pixabay.com.