

Muntendam bijna klaar voor Oekraïners, maar komen die er wel?

Het voormalige gemeentehuis in Muntendam is eind deze maand ingericht om maximaal 100 Oekraïense vluchtelingen onderdak te bieden. Alleen is de vraag of die hier ook daadwerkelijk tijdelijk worden gehuisvest. Dat gebeurt pas op het moment dat de opvanglocaties in Hoogezand (oude school) en Slochteren (voormalige gemeentehuis) vol zitten. En dat is nog lang niet het geval.

In Hoogezand is plaats voor 87 vluchtelingen. Hier zitten nu zo'n 30 vrouwen met kinderen. In Slochteren kunnen 120 Oekraïners onderdak krijgen. Daar zitten nu circa 65 personen, afkomstig uit Oost-Oekraïne. Die zijn grotendeels van een bepaalde kerkgenootschap.
Tijd zal het leren
"De tijd zal het leren of het zover komt. De kans is aanwezig dat we niet aan Muntendam toekomen", zei burgemeester Adriaan Hoogendoorn van Midden-Groningen gisteravond tijdens een informatieavond in dorpshuis De Menterne voor omwonenden van het oude gemeentehuis.
Opvang stabiliseert
"De opvang stabiliseert nu de laatste weken, maar niemand kan in de toekomst kijken. De positie van Rusland wordt niet sterker in Oekraïne", vertelde Hoogendoorn aan de pakweg 15 belangstellenden.
Maximaal 1 jaar
Hoogendoorn zei ook dat de opvang in Muntendam vanaf nu voor maximaal 1 jaar geldt. Anders gezegd: Medio mei 2023 is dit gebouw geen opvanglocatie meer. Dat heeft te maken met de centrumplannen van Muntendam.
Gastgezinnen
In Midden-Groningen zijn ook 100 vluchtelingen ondergebracht bij gastgezinnen. Deze vorm van opvang moedigt de burgemeester niet aan. "Je weet niet waar je aan begint. Lopen gastgezinnen vast, dan is het mogelijk dat de vluchtelingen in de opvang terechtkomen."
Appartementen
Het voormalige gemeentehuis van Muntendam wordt, aldus Hoogendoorn, niet verbouwd tot appartementen. Een wens die leeft onder de bevolking om ouderen hier straks onderdak te bieden.
Weinig privacy
De Oekraïners hebben in Hoogezand en Slochteren weinig privacy. Buiten beide gebouwen staan douche-units. Die zullen er ook in Muntendam komen.