Gemeente bekijkt gevaarlijke fietsplekken in Muntendam
Wethouder Patricia Nieland van Midden-Groningen kreeg enkele maanden geleden het rapport 'Fietspaaltjes, opritten en andere obstakels in Muntendam' aangeboden door Ouderen Actief Muntendam (OAM). Ze zegde toe dat dit rapport niet onder in de la zou verdwijnen. Een medewerker van de gemeente hield gisteren, met Karin Daniëls (OAM), een schouw door het dorp.
Daniëls kijkt terug op een geslaagde schouw. "De medewerker van de gemeente had vooraf zelf al veel punten bekeken en een mogelijke oplossing bedacht."
Bekeken en gesproken
"We hebben samen alle punten nogmaals bekeken en gesproken wat er op nodig is om de veiligheid te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van de breedte van een fietspad, het leggen van grastegels en het verplaatsen fietspaaltjes."
Kosten
De gemeente kijkt was de gewenste aanpassingen gaan kosten. "De gemeente is natuurlijk afhankelijk van de kosten. Ze maakt een begroting en komt dan bij onms terug. Wij zijn tevreden over hoe de gemeente ons rapport heeft opgemaakt."
In Menterwolde.info Magazine 8 (december 2022) stond een 3 pagina's tellend artikel over dit rapport en de gevaarlijke situaties. In het rapport schetst OAM 22 situaties in Muntendam waar mensen op een scootmobiel, driewieler of duofiets niet verder kunnen of dat kunnen met veel moeite.
Maak vrij baan voor aangepaste fietsen in Muntendam
"Het was voor iedereen soms een schok om te ontdekken hoe gevaarlijk bepaalde situaties zijn en dringend om een adequate aanpassing vragen." Dit zegt Karin Daniëls van Ouderen Actief Muntendam (OAM) medio augustus dit jaar na een controle hoe toegankelijk de fietspaden in Muntendam zijn. Ze doet de 'ronde' met haar OAM-collega's Geert Ridderbos en Sjoert van der Laan. Het CDA-raadslid Harry Wind, die ook in Muntendam woont, is deze dag eveneens van de partij. Onlangs is het rapport 'Fietspaaltjes, opritten en andere obstakels in Muntendam' overhandigd aan (dorps)wethouder Patricia Nieland van Midden-Groningen.
In het rapport schetst OAM 22 situaties in Muntendam waar mensen op een scootmobiel, driewieler of duofiets niet verder kunnen of dat kunnen met veel moeite.
OAM neemt in augustus de proef op de som nadat er klachten binnenkomen over deze knelpunten in Muntendam. Daniëls, Ridderbos, Van der Laan en Wind stappen op de fiets om de klachten te beoordelen. OAM houdt een paar keer per jaar een scootmobieltocht in Muntendam en omgeving. "We lopen dan ook tegen beperkingen op. Gelukkig krijgen wij vanuit Ibor (buitendienst gemeente Midden-Groningen/red.) enkele sleutels mee om de fietspaaltjes tijdelijk te verwijderen. Anders is het voor ons niet mogelijk om deze tochten te organiseren zoals we dat graag willen. Maar deze luxe heeft de 'normale' weggebruiker, zoals die op een scootmobiel, driewieler en duofiets, niet. Vandaar dat we een dossier hebben samengesteld waarin de probleemplekken worden opgesomd." Bij elke klacht zijn één of meerdere foto's geplaatst.
In dit verhaal komen enkele knelpunten aan bod. We beginnen bij begraafplaats Luppenhof aan de Nieuweweg. "De grote ijzeren hekken zijn vaak gesloten. Dan wordt het lastig om met een scootmobiel of driewielfiets op de begraafplaats te komen. Deze mensen zijn niet zo mobiel om het grote hek te openen." Er is nog een minpunt bij de ingang. "De beplanting hangt vaak over het klinkervoetpaadje heen."
De oversteekplaats bij De Heemtuin - vanaf Nieuweweg naar Karsbadde - is ook een zorgenkindje voor OAM. "Deze oversteekplaats is al iets verbeterd. Het bewuste fietspaaltje is verwijderd en het fietspad is bij de oversteekplaats richting sloot iets breder geworden doordat het onkruid verwijderd is." Toch wil OAM hier nog enkele aanpassingen voor de veiligheid en bereikbaarheid worden gedaan. "Fietsers vanuit Muntendam rijden over de Nieuweweg. Om op het fietspad te komen, moeten officieel twee hele haakse bochten direct na elkaar worden genomen. Dit maakt het gevaarlijk. De fietser snijdt nu het fietspad aan de rechterkant aan. En rijdt hierdoor ongeveer twee meter door de berm." Door daar klinkers in te leggen wordt de bereikbaarheid en veiligheid verbeterd.
Het voetpad (deels) langs de Domela Nieuwenhuisweg is een crime voor scootmobielers en driewielfietsers. "Op dit fietspad staan meerdere stenen blokken. Wat is daarvan het doel? Hierdoor is het moeilijk om met een scootmobiel of driewielfiets van het glooiende trottoir voorbij de blokken te rijden. Er staat geen afscheiding welk gedeelte een trap en welk gedeelte het glooiende voetpad is. Dit is een gevaarlijke situatie. Aan de andere kant van dit voetpad is dezelfde situatie."
Met een scootmobiel of driewielfiets is het ook geen pretje om over het schelpenpad langs het Meedenerdiep (achter onder meer Het Rak/red.) te rijden. "Dit pad wordt veel gebruikt door fietsers die hiermee de drukke Kerkstraat kunnen omzeilen. Bovendien is dit een prachtig pad dat uitkijkt over de landerijen." OAM stelt ook vast dat achter de bebouwing bomen staan. "De takken en of loof hangt in de zomer behoorlijk naar beneden. Hierdoor wijken de fietsers uit naar de berm van het kanaal. Ook is dit gedeelte vaak nat en glibberig, waardoor de fietsers ook naar de berm uitwijken. Kan deze boom vaker worden gesnoeid?"
Op de Bredeweg (tussen Oosterweg en Duurkenakker/Egypteneinde/red.) is een wegversmalling met fietspaaltjes geplaatst. "Het ene paaltje is al verwijderd, omdat men vanuit de woonwijk direct tegen het paaltje aanreed. Deze Bredeweg is de cruciale verbinding vanaf de kant van Meeden. De Oosterweg is gesloten voor fietsers. Maar is ook veel te druk. Het tweede paaltje heeft een acceptabele breedte, maar toch zouden we graag zien dat ook dit paaltje wordt weggehaald. Dan wordt een doorgaande route gecreëerd."
Vanaf de Bredeweg is een weggetje waarop fietsers, over de Oosterweg, de Eendrachtsweg kunnen oprijden. "Dit klinkerpaadje is zeer gevaarlijk. Het is een smal klinkerpad met uitholling over dwars. Het fietspaaltje maakt de doorgang voor scootmobiel en driewielfiets niet mogelijk." Fietsers rijden door de berm om op het fietspad te komen. "Er zijn reeds ongelukken gebeurd. De brandweer heeft al iemand uit die sloot moeten halen."
De mensen van OAM doelen op een fietser uit Westerlee die op 23 mei dit jaar met zijn tweewieler in de sloot langs de Oosterweg belandde. Brandweer Zuidbroek en politie haalden de onfortuinlijke man uit de sloot. Hij was aanspreekbaar en werd uit voorzorg per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.
We pikken er nog één locatie uit. Het fietspad aan de Duurkenakker, met een oversteek over de Oosterweg. Dit fietspad wordt gebruikt door onder meer een grote groep scholieren uit Meeden die in Veendam naar het voortgezet onderwijs gaat. Fietsers en wandelaars hebben hier voorrang. Maar niet alle automobilisten stoppen hier voor hen. "Hier hebben fietsers voorrang. Helaas nemen de auto's meestal voorrang. Als fietser kun je niet vertrouwen dat de automobilist stopt. De fietser moet in de bocht voor het kruispunt helemaal over de schouder draaien en kijken om te zien of er een auto van achteren aan komt." Het laatste deel van het pad, voor de oversteek, loopt schuin naar beneden richting het kruispunt. "Hierdoor krijgt de fietser ongevraagd meer snelheid. Dat gebeurt ook als het glad is."
Ouderen Actief Muntendam vraagt zich af of deze wijze van voorrang (fietser voor automobilist) wel de juiste is? "Of moet er toch worden gekozen voor de veiligheid voor de fietser. De fietser moet dan stoppen en de automobilist heeft voorrang."
Wethouder Patricia Nieland: Een hoop klachten? Ik zie het als verbeterpunten van onze inwoners
Wethouder Patricia Nieland is erg blij ben met de 'schouw' van Ouderen Actief Muntendam. "De knelpunten zoals zij die ervaren, zijn mooi en duidelijk met foto's in het boekje verwerkt. De gemeente gaat de komende maanden langs op de aangegeven plekken. We kijken hoe de situatie daar is. We wegen belangen van iedereen mee en kijken hoe situaties staan ten opzichte van vastgestelde beleidskeuzes."
Ze komt met een voorbeeld: "Bij een van de knelpunten wordt gevraagd of er een drempel kan komen. De huidige situatie is ontstaan met de toen geldende eisen, richtlijnen en regels. Als we daar iets aanpassen, moeten we voldoen aan de eisen, richtlijnen en regels die nu gelden. Een drempel kan ook andere gevolgen hebben. Bijvoorbeeld in de ruimte die daarvoor nodig is en dat er dan nog meer aanpassingen moeten komen. En soms neemt de gemeente een maatregel om een omgeving veiliger te maken, zoals een fietspad afsluiten met een paaltje. Dat kan door anderen als een knelpunt ervaren worden."
De gemeente wil dat allemaal in beeld brengen. "Om te kijken of en waar aanpassingen moeten komen en wat dan goede oplossingen zijn. Maar het kan ook dat iets niet lukt omdat we rekening moeten houden met de omgeving, eisen, richtlijnen, regels en met de kosten."
"Iemand zei tegen mij: 'zo, dat zijn een hoop klachten.' Nee, zo zie ik dat niet. Ik zie het als verbeterpunten van onze inwoners. Net zoals de 19.000 Fixi-meldingen die de gemeente jaarlijks ontvangt. Inwoners kennen hun eigen omgeving het beste en hebben hetzelfde doel als wij. Namelijk de omgeving waarin we wonen, werken en leven, onze gemeente steeds mooier, schoner en veiliger maken. Extra ogen in de omgeving zijn van harte welkom. We zoeken graag samenwerking. Het is fijn dat het boekje er is."
Klik op de onderstaande pagina's om die beter te kunnen lezen.