Gekapte 'goddelijke boom' in Muntendam krijgt tweede leven
De naar schatting 150 jaar oude beuk voor de kerk aan de Kerkstraat in Muntendam wordt vandaag gekapt. De boom - door een toeschouwer omschreven als 'goddelijke boom' vanwege de locatie - is aangetast door reuzenzwam. De monumentale boom was niet te redden. De schimmel tast de boom onherstelbaar aan en eet de boom langzaam op. Daardoor wordt de boom onstabiel.
De stam blijft behouden voor Muntendam. "Er heeft zich een inwoner van Muntendam bij ons gemeld die iets met de stam wil doen", zegt gemeentewoordvoerder Jolanda Wending. De gemeente heeft binnenkort een gesprek met deze persoon.
12.000 kilo
Kenners schatten in dat de boom voor de kerk in Muntendam toch gauw 12.000 kilo weegt. Mogelijk kunnen meerdere kunstwerken (tafels bijvoorbeeld) uit de boom worden 'gehaald'.
Ideeën
Wending verwacht dat de gemeente Midden-Groningen de Muntendammers bij dit project betrekt. Wellicht kunnen zij met ideeën komen over het te maken kunstwerk. Dat vindt de Muntendammer (naam bekend, maar mag nog niet worden genoemd/red.) die aan de slag wil met de boomstam een goed idee.
Damkerk
Dat gebeurde ook bij de eind 2019 bij de Damkerk in Hoogezand gekapte bijna 200 jaar oude groene monumentale beuk. Die legde ook het loodje omdat het risico bestond dat die zou omvallen.
Ontmoetingstafel
Beeldend kunstenaar Marc van Vliet uit Overschild kreeg de opdracht van de gemeente om uit deze boomstam een ontmoetingstafel voor het Huis van Cultuur en Bestuur (gemeentehuis en Kielzog) in Hoogezand te maken. 46 kunstenaars en vormgevers hadden zich gemeld voor deze opdracht.
Hergebruik
Vanuit de bevolking kwamen zo'n 70 ideeën voor het hergebruik van de boom. Uiteindelijk werd gekozen voor de ontmoetingstafel.