Fel verzet bewoners Duurkenakker tegen komst zonnepark
De verdubbeling van de N33. De komst van een stikstoffabriek en windmolenpark. Nieuwe remmingwerken in het A.G. Wildervanckkanaal (zie foto, Frits Kor). Een rammelende Meedenerbrug. Aardbevingsschade. Kaalslag langs de N33, waardoor de roeken zijn verplaatst (overlast) richting Duurkenakker en de komst van het RSCG-terrein met een ontsluiting via de Duurkenakker.
En dan zijn daar nog de aanstaande dijkverzwaring, aanleg damwand, breder maken van de Meedenerbrug en baggerwerkzaamheden in het A.G. Wildervanckkanaal. Ziehier het lijstje met 'activiteiten' waarmee de aanwonenden van de Duurkenakker, tussen Meeden en Muntendam, de voorbije jaren mee te maken hebben gehad of nu of straks mee te maken krijgen.
Omgevingsvergunning
Ze zijn er nog niet, want nu heeft Energiepark Duurkenakker BV een omgevingsvergunning aangevraagd bij de gemeente Midden-Groningen voor de aanleg van een zonnepark van 52 hectare tussen de spoorlijn Veendam - Zuidbroek en het AG Wildervanckkanaal.
Spreekrecht
De omwonenden pikken dit niet meer. De dames Griek, Kruijer en De Wit waren gisteravond aanwezig bij de raadscommissie van Midden-Groningen, waarin het laatste onderwerp werd besproken. Ze maakten gebruik van het spreekrecht.
Woongenot
Het woongenot is al aangetast en wordt straks alleen maar erger, zeggen ze. Als het zonnepark er daadwerkelijk komt, wil Griek op een nette manier worden uitgekocht. Kruijer vertelde dat haar huis onverkoopbaar is en De Wit denkt eveneens aan een opkoopregeling of iets dergelijks ('haal ons hier weg').
Communicatie
Wat de aanwonenden ook behoorlijk steekt is de communicatie die er is met de gemeente en de bewoners. Beter gezegd, die er niet is. "De notulen zijn niet juist. We hebben meerdere keren gezegd dat er geen draagvlak is voor het zonnepark. Maar dat lezen we niet terug. Wij hebben geluidsopnamen gemaakt", aldus Griek.
Niet serieus genomen
De Wit: "Wij hebben het gevoel niet serieus genomen te worden door de gemeente. Die neemt geen contact op met ons. We vragen ons af of de gemeente wel weet waar wij de komende 6 jaar mee te maken krijgen. Het is hier een bouwput. Straks, tijdens de bouw van de stikstoffabriek, zijn daar dagelijks 700 mensen aan het werk." Kruijer: "Wij worden genegeerd door de gemeente."
'Een positie innemen'
Wethouder Jan Jakob Boersma zegde hen toe dat de communicatie beter wordt. Hij zal zelf 'een positie innemen' tussen de bewoners en initiatiefnemers van het zonnepark.
Compenserende maatregelen
Ook gaat de wethouder in gesprek met de Gasunie (stikstoffabriek) en de partijen die betrokken zijn bij het zonnepark om tot compenserende maatregelen te komen voor de omwonenden. Hij adviseerde de aanwonenden om zienswijzen tegen dit plan in te dienen, dat medio juni, juli weer aan bod komt in de gemeenteraad.
Standpunt
Een aantal fracties had zijn standpunt voor de raadscommissie al genomen: laat het zonnepark maar komen. Maar na de insprekers gehoord te hebben, klonk er gisteravond niet meer een 100 procent 'ja'. Voor hen is het belangrijk dat de omwonenden op een goede manier worden geholpen. De gemeente moet naar hen luisteren en er moeten compenserende maatregelen komen. Dat laatste vindt Boersma ook.
Eerder bericht: Midden-Groningen wil omgevingsvergunning verlenen voor zonnepark