Factoring is de cashflowversneller voor ondernemers
Wat is factoring? Als ondernemer is het cruciaal om een gezonde cashflow te hebben. Een van de manieren om dit te bewerkstelligen, is door gebruik te maken van factoring. Factoring is een financieringsvorm waarbij bedrijven facturen verkopen aan een factoringmaatschappij. Deze factorbedrijven betalen de onderneming direct het factuurbedrag uit.
Hierdoor profiteert de onderneming van een snelle inkomstenstroom, zonder te hoeven wachten tot de klant de factuur daadwerkelijk heeft betaald.
Soorten factoring
Er bestaan verschillende soorten factoring. Denk aan recourse factoring. Hierbij blijft de onderneming verantwoordelijk voor het risico op wanbetaling door de klant. Een andere optie is non-recourse factoring, waar de factoringmaatschappij het risico op wanbetaling draagt. Dit biedt de onderneming meer zekerheid. Daarnaast nemen factoringmaatschappijen regelmatig het complete debiteurenbeheer over van de onderneming.
Voordelen van factoring
Factoring biedt verschillende voordelen voor ondernemers. Ten eerste verbetert het de cashflow doordat facturen direct worden uitbetaald, waardoor de onderneming direct over werkkapitaal beschikt. Dit vermindert de afhankelijkheid van bancaire financiering. Ten tweede kan bij factoring vaak het debiteurenbeheer worden uitbesteed aan de factoringmaatschappij, wat tijd en moeite bespaart voor de onderneming. Een derde voordeel is dat non-recourse factoring een vorm van kredietverzekering biedt tegen wanbetaling door klanten. Daarnaast biedt factoring flexibiliteit, aangezien het kan worden gebruikt voor een selectie van facturen of voor alle uitgaande facturen. Tot slot genereert de snelle cashflow groeikapitaal, waardoor ondernemers kunnen investeren in de groei van hun bedrijf.
Doelgroep voor factoring
Factoring is vooral interessant voor bedrijven die veel factureren aan andere bedrijven, de zogenaamde business-to-business sector. Sectoren waar factoring veelvuldig wordt toegepast, zijn onder andere de groot- en detailhandel, de zakelijke dienstverlening, de uitzendbranche, de bouw en het transport. Het is een aantrekkelijke optie voor snelgroeiende ondernemingen die meer werkkapitaal nodig hebben om hun groei te faciliteren. Maar ook voor gevestigde bedrijven kan factoring een uitkomst bieden om hun cashflowpositie te verbeteren en de continuïteit op lange termijn veilig te stellen.
Kosten van factoring
Een eventuele bezorgdheid bij ondernemers is de kostenpost die factoring met zich meebrengt. De tarieven van factoringmaatschappijen liggen doorgaans tussen de 2 en 5 procent van het gefactureerde bedrag. Dit lijkt een forse uitgave, maar weegt vaak niet op tegen de voordelen die factoring biedt, zoals het vrijmaken van werkkapitaal, outsourcen van debiteurenbeheer en de zekerheid van een constante cashflow. Bovendien zijn de kosten voor factoring aftrekbaar voor de vennootschapsbelasting.
Krachtig instrument
Factoring is een krachtig instrument voor ondernemers die hun cashflow willen optimaliseren en hun groei willen versnellen. Door facturen te verkopen aan een factoringmaatschappij tegen een vooraf vastgesteld tarief, ontvangen zij snel werkkapitaal. Dit stelt hen in staat om zich volledig te richten op hun kernactiviteiten. In plaats van kostbare tijd te besteden aan het debiteurenbeheer en wachten op betalingen van klanten. Of factoring de juiste keuze is, hangt uiteraard af van de specifieke situatie en behoeften van de onderneming. Ondernemers die worstelen met een terugkerende cashflow problematiek, doen er echter verstandig aan om de mogelijkheden van factoring te onderzoeken bij een betrouwbare aanbieder.
Tekst: www.svea.com. Foto: Pixabay.com.