

Een gouden investering in roerige tijden voor spaarders

Nu de economische toekomst onzeker is, zijn veel spaarders op zoek naar een veilige haven voor hun zuurverdiende centjes. Een optie die steeds meer in de schijnwerpers staat, is investeren in goud. Maar is dat wel zo'n gouden greep en hoe begin je daar eigenlijk aan? Wij doken kopje onder in de wondere wereld van het goud kopen als belegging. Waarom zou je voor goud kiezen?
Goud is door de eeuwen heen altijd waardevast gebleken. Het wordt gezien als een stabiele investering. Dat komt vooral doordat het, in tegenstelling tot papiergeld, niet gevoelig is voor inflatie. Bovendien is goud schaars en dat houdt de prijs relatief stabiel. In tijden van crisis of onrust op de financiële markten, zoals tijdens de coronapandemie, zie je vaak dat de goudprijs de hoogte in schiet. Beleggers zoeken dan massaal naar een veilige bestemming voor hun geld.
Hoe begin je aan je eigen goudvoorraad?
Als je besluit om in goud te investeren, heb je verschillende mogelijkheden. Ten eerste zijn er goudbaren, verkrijgbaar van 1 gram tot maar liefst een kilo. Hoe groter de baar, hoe voordeliger de prijs per gram. De baren zijn van 24 karaat goud en afkomstig van gerenommeerde smelterijen. Daarnaast kun je kiezen voor gouden munten, zoals de fameuze Krugerrand en Maple Leaf van één troy ounce (31 gram). Deze munten zijn erg in trek vanwege hun goede verhandelbaarheid.
Maar ook van kleinere fracties, zoals kwartmunten, zijn er exemplaren te koop. Naast beleggingsmunten zijn er ook gouden verzamelaarsmunten. Tot slot bestaan er combibars grote baren die je kunt opdelen in kleinere stukjes van een halve of hele gram. Handig als ruilmiddel of voor bescheiden transacties.
Hoeveel kan je het beste in goud investeren?
Welk percentage je van je spaargeld in goud wilt investeren, is afhankelijk van je persoonlijke situatie en risicobereidheid. Deskundigen adviseren doorgaans om tussen de 5 en 10 procent van je totale vermogen in goud te beleggen, als vorm van spreiding. Maar sommige bange beleggers gaan in crisisperiodes wel tot 25 procent.
Het is sowieso verstandig om niet alles op één paard te wedden. Verdeel je investeringen over verschillende beleggingscategorieën, zoals aandelen, obligaties, liquide middelen én een snufje goud. Zo verklein je je risico.
In goud investeren is niet zonder risico
Goud kopen is niet zonder gevaren. De goudprijs kan immers ook kelderen, bijvoorbeeld als de economie weer aantrekt en beleggers meer fiducie krijgen in andere beleggingen. En bij fysiek goud loop je het risico op diefstal als je het in huis bewaart. Zorg dus voor een degelijke verzekering en overweeg eventueel opslag in een kluis.
Maak een geïnformeerde keuze
Hopelijk heb je nu meer inzicht in de mogelijkheden. Of je nu goud koopt als investering, bescherming tegen inflatie of puur als verzamelaar, kies dan voor een vertrouwde handelaar met ruime expertise, uitstekende service en een breed assortiment, zoals The Silver Mountain. Zo vind je moeiteloos de goudproducten die bij jou passen. Met weloverwogen keuzes kun je met een gerust hart een deel van je vermogen in goud investeren. Maar vergeet niet ook goud is geen wondermiddel voor eeuwigdurende rijkdom. Wees verstandig en zorg voor een goede spreiding!
Tekst: www.thesilvermountain.nl.