Docu Tijd voor Toekomst met Samuel van De Parel in hoofdrol
De leerlingen Samuel van cbs De Parel in Muntendam en Djamilla van obs Houwingaham in Bad Nieuweschans spelen de hoofdrol in de korte documentaire Tijd voor Toekomst. Beide leerlingen zijn in 2022 en vorig jaar gevolgd door de Groningse filmmaker Tom Tieman. De documentaire gaat maandagmorgen (8 juli) in première in Vué Bioscoop bij winkelcentrum De Hooge Meeren in Hoogezand.
In de documentaire laat Tieman zien wat Tijd voor Toekomst in de praktijk inhoudt op beide basisscholen.
Familie
Hij heeft Samuel en Djamilla gevolgd en legt vast hoe zij, hun familie en medeleerlingen de activiteiten ervaren.
Ogen
De film is gemaakt in opdracht van de gemeenten Midden-Groningen en Oldambt en toont door de ogen van de leerlingen wat Tijd voor Toekomst in de praktijk voor hen betekent.
Online
Na de première is de video online beschikbaar voor iedereen. Nationaal Programma Groningen en de provincie Groningen leverden naast beide gemeentes ook een financiële bijdrage.
Leerlingen
De première in Hoogezand is voor genodigden. Dat zijn onder anderen leerlingen en leerkrachten van De Parel. Voor de leerlingen en leerkrachten van Houwingaham wordt de film woensdag 10 juli vertoond in Cultuurhuis De Klinker in Winschoten.
Tijd voor Toekomst, een verrijkte schooldag
Tijd voor Toekomst, onderdeel van lokaal programmaplan Hart voor Midden-Groningen, vergroot kansengelijkheid van kinderen in de provincie Groningen door extra tijd voor verrijking op school. Scholen zetten in op gezondheid, talentontwikkeling, verminderen van achterstanden en verbreden van de blik op de wereld. Binnen het project werken scholen samen met organisaties in de omgeving van de scholen om activiteiten op te zetten op het gebied van onder andere cultuur, sport, natuur, techniek en gezondheid.
Sociaal-emotionele ontwikkelingn
Binnen het programma wordt ook extra ingezet op de sociaal-emotionele ontwikkelingen van kinderen op school. Zo is er inmiddels op 20 van de 30 basisscholen een kind-ouder-ondersteuner die kinderen, ouders en leerkrachten helpt bij sociaal-emotionele vraagstukken. Alle internbegeleiders en kind-ouder-ondersteuners krijgen een training in groepsdynamica, zodat zij hun collega's op school hierbij kunnen helpen.
Weerbaarheidstrainingen
Tot slot geven alle kind-ouder-ondersteuners en buurtsportcoaches na de zomervakantie weerbaarheidstrainingen op de basisscholen. Op het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand start het tweede jaar van de proef waarin zij invulling geeft aan de ontwikkeling van inclusief onderwijs.