

De Kloosterploats is een brug met een bijzonder verhaal

De klapbrug De Kloosterploats over het Muntendammerdiep langs de Tussenklappen in Muntendam is een bijzondere brug. De brug werd op 21 november 2006 officieel geopend door de toenmalige wethouder Mario Post om tientallen seconden later te worden afgesloten voor iedereen. Ook voor dieren. De klapbrug heeft nu een karakteristieke en cultuurhistorische waarde voor Muntendam.
Wethouder Post kreeg deze dag hulp van Ko Boddema van Stichting Archief Muntendam en Otto Maarsingh van de Stichting Behoud Karakteristieke Dorpsgezichten Menterwolde. Daar sloot Post de brug af met buurtbewoner Peter Harrie Mulder. Dit gebeurde door een geïmproviseerd gaashekwerk te plaatsen. Hierdoor kunnen (huis)dieren ook niet meer over deze brug lopen. De sluiting gebeurde op verzoek van omwonenden.
Waarom? Omdat volgens hen zo hard werd (en misschien nog wel) gereden op de Tussenklappen dat dieren weinig kans hebben om veilig de overkant te bereiken.
Over het Muntendammerdiep lagen enkele draaibruggen. De Kloosterploats was als enige uitgevoerd als een ophaalbrug. Bijna 40 jaar geleden zijn de bruggen vervangen door de twee vaste bruggen. De Kloosterploats werd al eens medio jaren 70 van de vorige eeuw gerestaureerd. Dat gebeurde dus meer dan 8 jaar geleden nog eens. Dat kostte 80.000 euro. De provincie Groningen en de gemeente Menterwolde namen de kosten voor hun rekening.
Wedeka Groen en Infra uit Ter Apel voerde de restauratie uit. Deze brug werd meegenomen in een bruggenscholierenproject dat in recreatiegebied Borgerswold in Veendam werd uitgevoerd.