

College: Niet acceptabel dat aanleg snel internet in buitengebied stopt

Het project Snel Internet Groningen ligt stil. Internetleverancier Rodin wil duidelijke afspraken én meer geld van de provincie Groningen om huishoudens op het platteland te voorzien van snel internet. Zolang dit niet gebeurt, wordt er ook niet gewerkt aan dit project. De gemeente Midden-Groningen telt 2.148 'witte adressen'. Die zijn allemaal buiten de bebouwde kom gelegen.
Een 'wit adres' is een adres waar geen 'breedband infrastructuur' (lees: snel internet) aanwezig is. En waar destijds geen plannen voor waren om dat binnen 3 jaar aan te leggen. Dat betekent in de praktijk dat bewoners van die adressen zijn aangewezen op langzaam internet via een oude koperen telefoonaansluiting. Aldus het college van Midden-Groningen.
Schriftelijke vragen
Dat geeft antwoord op door de fractie van Gemeentebelangen gestelde schriftelijke vragen. Burgers kloppen bij de coalitiepartij aan en zeggen zich mateloos te ergeren (geschil uitvechten middels de media) aan het project.
Ergernis
Het college kan zich die ergernis voorstellen. "Wij krijgen daar ook voortdurend vragen over. Het project is al meerdere keren vertraagd, terwijl onze inwoners in de buitengebieden snel internet hard nodig hebben. Naast de ergernis gaat het om de noodzaak om over snel internet te kunnen beschikken. Omdat de aanleg van glasvezel buiten de bebouwde kom niet rendabel is, zijn onze inwoners in de buitengebieden op een 'wit adres' aangewezen op deze gesubsidieerde aanleg door Rodin."
Niet acceptabel
Burgemeester Adriaan Hoogendoorn en zijn wethouders vinden het niet acceptabel dat de aanleg van snel internet in de buitengebieden van Midden-Groningen zou stokken of zelfs zou stoppen. "We zijn daar dan ook over in gesprek met de provincie."
Meer weten?
Klik HIER en lees meer over dit onderwerp in Dagblad van het Noorden.
Foto: Pixabay.com.