

Boekpresentatie Valse Diagnoses: Ik verwacht niet veel vrolijks te lezen

De 76-jarige Elsje (foto, licht) en de 4 jaar jongere Geertje Prins (zwart) hebben vanmiddag de eerste exemplaren van de tweede (herziene) druk van het boek Valse Diagnoses in ontvangst genomen. Auteur Willem Molema uit Oude Pekela (en oud-inwoner van Muntendam) reikte de boeken op een speciale plek in Muntendam uit aan de kleindochters van Muntendammer Willem Prins. Molema schrijft over hem in dit boek.

Willem Prins wilde tijdens de bevrijding na de Tweede Wereldoorlog een van de NSB-artsen, Van Heuveln uit Veendam, vermoorden.
Advertentie
Valse Diagnoses is gebaseerd op de advertentie die 10 bij de NSB aangesloten artsen in Noord-Nederland in het Nieuwsblad van het Noorden plaatsten. Dat gebeurde halverwege de Tweede Wereldoorlog. In die advertentie gaven de artsen aan hun praktijk open te stellen voor nieuwe patiënten. Maar achter deze oproep bleek een wereld van list en bedrog te zitten. Verzetskrant Vrij Nederland ontdekte destijds al snel de ware aard van de artsen en waarschuwde de lezers niet met hen in zee te gaan.
Groentewinkel
Deze boekuitreiking was op de hoek Domela Nieuwenhuisweg - Nieuweweg in Muntendam. "Daar stond vroeger de groentewinkel van Willem Prins en zijn zoon Jan, die tbc-patiënt was", aldus Molema.
Moordaanslag
NSB-huisarts Van Heuveln uit Veendam, die met tal van collega’s in onmin leefde, verscheurde de verklaring van de Muntendammer huisarts Berend Maarsingh dat Jan niet in Duitsland kon werken. Maar Jan moest. Het gedwongen verblijf in Duitsland werd uiteindelijk zijn dood. Zijn vader beraamde tijdens de bevrijding een (mislukte) moordaanslag op Van Heuveln. In het boek staan hierover enkele aangrijpende alinea's met in deze tweede druk nu ook foto's van pa en zoon Prins.
Joods monument
De samenkomst begon vanmiddag bij het Joods monument aan de Nieuweweg. Daar legden Elsje en Geertje Prins 2 witte rozen voor het Joodse echtpaar Comprecht Eckstein en Rosetta Eckstein - Lezer die 2.5 jaar ondergedoken zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog en hun helpers: vader en zoon Hendrik en Pieter Kroeze (ze hadden hier een bouwmaterialenzaak), huisarts Berend Maarsingh en boekhouder Hendrik Pater.
Geen flauw benul
"Ik vind het spannend om het boek straks te lezen. Maar ik ben wel blij met dit boek. En onze kinderen ook. Ik verwacht niet veel vrolijks in het boek te lezen. De NSB-ers waren niet al te.......", vertelde Geertje Prins na de boekuitreiking. Ze heeft geen flauw benul wat ze kan 'aantreffen' in het boek. "Thuis werd niet over de oorlog gesproken, vandaar."
Valse Diagnoses
Willem Molema zocht uit wie die artsen precies waren, wat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden misdaan en hoe hun leven voor, tijdens en na de oorlog is verlopen. Hij viel tijdens het onderzoek van de ene verbazing in de andere. De betrokken artsen kwamen uit Groningen, Drogeham, Grijpskerk, Veendam, Onstwedde, Oude Pekela, Emmercompascuum/Ter Apel en Assen. De zeer gerespecteerde huisarts in Assen stierf tijdens de oorlog, maar zijn zoon zou daarna uitgroeien tot de machtigste (NSB)-bestuurder van de Drentse hoofdstad. Een arts die vanuit de Randstad in Groningen voor de bezetter had gewerkt, ontvluchtte na de oorlog de Randstad om in Nieuw-Amsterdam jarenlang ongestoord zijn huisartsenpraktijk te kunnen uitoefenen. Valse Diagnoses telt 175 pagina's. De verkoopprijs is 22.95 euro.
Klik op onderstaande foto's en bekijk de vergrotingen.