

Belastingdienst ontvangt recordaantal - 9.8 miljoen in totaal - aangiften

De Belastingdienst heeft tussen 1 maart en 8 mei 9.8 miljoen aangiften inkomstenbelasting ontvangen. Dat is een record. Vorig jaar waren dat er 9.5 miljoen. Wie de aangifte op tijd (voor 8 april) heeft ingestuurd, weet voor 1 juli precies waar die aan toe (teruggave of betalen?) is. Het recordaantal aangiften komt waarschijnlijk doordat mensen nu langer de tijd hadden om aangifte te doen.
"Daardoor was er ook meer tijd om uit eigen beweging aangifte te doen: aangifte doen zonder dat je daarvoor een brief hebt ontvangen. Zo'n 'spontane' aangifte kan er namelijk voor zorgen dat je geld terugkrijgt, bijvoorbeeld als je als jongere een bijbaantje hebt gehad", is te lezen op de site van de rijksoverheid.
Uitstel
Daarnaast kan die week extra ertoe hebben geleid dat er wat minder uitstel is aangevraagd dan vorig jaar. Toen ging het om 3 miljoen uitstelverzoeken, nu zijn dat er 2.9 miljoen. Dit jaar zijn 8.3 miljoen mensen 'uitgenodigd' om aangifte te doen.
Geholpen
Medewerkers van de Belastingdienst hebben deze aangifteperiode 22.500 mensen telefonisch geholpen bij hun aangifte. Er zijn in totaal 30.000 afspraken gemaakt. Nieuw was een proef met videobellen. Zo werd het contact persoonlijker gemaakt.
Piek
Het effect van de coronaperiode - met veel mensen die thuis zijn - werd zichtbaar in het moment waarop mensen aangifte doen. Op werkdagen was er niet alleen een piek rond 20.00 uur, maar ook omstreeks 14.00 uur. Laatstgenoemde piek was ook zichtbaar in het weekend.
Foto: Pixabay.com.