

9 vragen over nieuwe wijze van afvalinzameling in Menterwolde

De nieuwe vorm van afvalinzameling in Menterwolde roept bij de inwoners veel vragen (onder meer over de kosten) op. Op berichtgeving over dit onderwerp wordt op deze site en op de Facebookpagina van Menterwolde.info veelvuldig gereageerd. Aanleiding voor Wout Vink van de gemeente om via Menterwolde.info helderheid te verschaffen over de afvalinzameling (diftar).
1. Er is onduidelijkheid over het bedrag dat huishoudens dit jaar aan afvalstoffenheffing moeten betalen. Is er een standaardbedrag voor zowel een- als meerpersoonshuishoudens? En betaal je elke keer voor de lediging van de grijze container?
Wout Vink: "De afvalstoffenheffing voor een huishouden bestaat uit een deel vastrecht en een variabel deel. Het vastrecht is dit jaar 186 euro voor elk huishouden, zowel eenpersoons- als meerpersoons huishoudens.
Naast het vastrecht betaalt een huishouden het variabele deel. Elke keer dat de grijze afvalcontainer aan de weg wordt gezet, betaalt men een bedrag. Dit is 8,09 euro voor een grote grijze container (240 liter) en 4,72 euro voor een kleine grijze container (140 liter). In beide gevallen betaalt men hetzelfde bedrag per liter. De groene afvalcontainer voor GFT-afval is gratis.
Huishoudens die hun huishoudelijk afval in een ondergrondse container doen (hoogbouw) betalen een bedrag van 1,69 euro per zak van 60 liter. Per liter betalen deze huishoudens iets minder, om te compenseren dat zij (meestal) geen aparte groene afvalcontainer hebben voor het GFT-afval.
Andere belangrijke tarieven zijn het brengen van afval naar het afvalbrengstation. Dit kost 15 euro per kubieke meter. Het omruilen van een afvalcontainer kost 25 euro per keer."
2. Zo ja, welk bedrag betaal je voor elke lediging? Is dit ongeacht het aantal kilo's dat je in de grijze container hebt gestopt?
Wout Vink: "Het variabele deel betaalt men voor elke keer dat de afvalcontainer aan de weg gezet wordt. In juridische taal heet dat het aanbieden van de container. Dit is ongeacht het aantal kilo’s dat men in de container heeft gestopt. Wel geldt een maximum gewicht van 75 kilo per container."
3. Stuurt de gemeente Menterwolde de burger elke keer een rekening? Of gebeurt dit eens per kwartaal, half jaar of jaar?
Wout Vink: "De gemeente stuurt per half jaar de rekening. Begin 2015 ontvangen de burgers hun rekening voor het vastrecht. In de zomer ontvangen zij de rekening voor het variabele deel over het eerste half jaar. Begin 2016 ontvangen zij de rekening voor het variabele deel over het tweede half jaar, samen met de rekening voor het vastrecht 2016."
4. Loopt de gemeente niet het risico dat de burger zijn afval bij wijze van spreken bij de buren in de container gooit?
Wout Vink: "De vraag is of dit wel een probleem is, aangezien men niet per kilo betaalt. Daardoor maakt het niet of er een afvalzak in zit van iemand anders. De gemeente verwacht overigens dat mensen hun minicontainer pas aanbieden, als deze helemaal vol is. Denk wel even aan het maximale gewicht. Daardoor kan iemand anders er geen afvalzak meer bij in stoppen."
5. Of wellicht nog erger; houd de gemeente door de invoer van diftar rekening met (meer) zwerfafval? Zo ja, hoe wordt dit probleem getackeld?
Wout Vink: "Ervaringen in andere gemeenten wijzen uit dat deze angst ongegrond is. De hoeveelheid zwerfafval neemt niet of nauwelijks toe. Bovendien schenkt de gemeente aandacht aan het illegaal storten van afval. Waar mogelijk gaat de gemeente in gesprek met de vervuiler en legt de gemeente in het uiterste geval een boete op aan de vervuiler."
6. Een veel gehoorde opmerking: Waarom betalen de inwoners van Hoogezand-Sappemeer en Slochteren beduidend minder voor het ledigen van de grijze container?
Wout Vink: Deze vraag is moeilijk te beantwoorden. Er zijn namelijk erg veel verschillen tussen de drie gemeenten. Bijvoorbeeld in de tariefstructuur, maar ook welke kosten wel of niet worden doorberekend. Daarnaast is het voorzieningenniveau verschillend en is de inzameling in een stad efficiënter dan in een plattelandsgemeente. Bovendien is het afvalgedrag van de inwoners anders. Geconstateerd is bijvoorbeeld dat de inwoners van Menterwolde meer afval produceren dan de inwoners van de andere gemeenten en dat de samenstelling van het afval ook nog weer anders is. Al deze factoren bij elkaar maakt dat er verschillen zijn in de afvalstoffenheffing."
7. Menterwolde.info heeft op 17 november, naar aanleiding van een gesprek met wethouder Lian Veenstra, gepubliceerd dat huishoudens in Menterwolde in 2015 278 euro aan afvalstoffenheffing moeten betalen. In 2014 was het tarief 232 euro (eenpersoonshuishoudens) en 252 euro (meerpersoonshuishoudens). De stijging komt doordat de gemeente de btw en invorderingskosten voor het eerst gaat meerekenen. Een huishouden betaalt extra na 11 tot 12 containeraanbiedingen. De gemeente heeft, op basis van ervaringen elders, bepaald dat 92 euro gemiddeld genomen het variabel bedrag is per huishouden. Een grote grijze container kost circa 8 euro per aanbieding (92:8=11.5 aanbiedingen). Dit is dus, zo blijkt nu, onjuist?
Wout Vink: "De publicatie op de website Menterwolde.info is op enkele onderdelen onduidelijk, zo blijkt uit vragen die bij de gemeente Menterwolde binnen komen. Er zijn veel vragen gesteld of de eerste 11 containers gratis zijn. Dat is niet het geval. De huishoudens betalen het variabele tarief al vanaf de eerste aangeboden container. Ervaringen elders in het land leren dat een gemiddeld huishouden ongeveer twaalfmaal per jaar de afvalcontainer aan de weg zet, bij het diftarsysteem dat Menterwolde heeft. Wel is het zo dat huishoudens met veel medisch afval gedeeltelijke vrijstelling kunnen krijgen van de afvalstoffenheffing. In dat geval zijn 6 aanbiedingen gratis."
8. In Menterwolde wordt het glas, blik en kleine elektrische apparaten huis aan huis ingezameld met de Recyclewagen. Hoe moet het afval aan de weg worden gezet?
Wout Vink: "Mensen mogen hierin hun eigen keus maken. Wat in hun eigen individuele huishouden het best past. De voorkeur gaat uit naar plastic kratten, boxen, bakken, emmers en dergelijke. Deze worden door de inzamelaars weer terug gezet. Wel moeten glas, blik en kleine apparaten apart aangeboden worden en dus niet samen in dezelfde bak. Het nadeel van kartonnen dozen is dat die kapot regenen en het nadeel van plastic zakken is dat die wegwaaien als ze leeg zijn. Ook verpakkingen van aluminium kunnen afgegeven worden. Denk dan aan bijvoorbeeld aluminium bakjes van kattenvoer."
9. Mogen melk- en sappakken bij het plastic afval in dezelfde zak?
Wout Vink: "Ja dat mag. Het ingezamelde verpakkingsafval - plastic en drankenkartons - wordt door een sorteerbedrijf uit elkaar gehaald."