Kans op letselongeluk in Midden-Groningen het grootst op 30 km-weg
Zo'n 70 procent van de geregistreerde verkeersongelukken op de gemeentelijke wegen in Midden-Groningen gebeurt binnen de bebouwde kom. En dan vooral in Hoogezand en Sappemeer: Op de centrale hoofdverbindingen Kerkstraat - Van der Duyn van Maasdamweg en Hoofdstraat - Meint Veningastraat. Maar ook op de Troelstralaan (wijk Gorecht) is het vaak raak.
Dit staat in het rapport 'Definitief Mobiliteitsplan 2025-2024 Binnen ieders bereik'.
Jongeren
In de periode 2015 tot en met 2023 viel onder de jongeren (12 tot en met 24 jaar) 30 procent van het totale aantal verkeersslachtoffers. Ouderen (60-plussers) maakte voor 20 procent van het totale aantal verkeersslachtoffers uit. In de groep kwetsbare vervoerswijzen - voetgangers, fietsers, e-bike en bromfietsers, snorfiets, scootmobiel en brommobiel - viel in deze periode ongeveer 42 procent van de verkeersslachtoffers.
Noordbroek en Muntendam
De grootste ongelukkenconcentraties van kwetsbare vervoerswijzen zijn te vinden Hoogezand, Sappemeer, Harkstede, Noordbroek, Muntendam en het traject Slochteren-Siddeburen.
Grote (landbouw)voertuigen
Midden-Groningers ervaren verkeersonveiligheid het meest bij de volgende situaties: Hardrijdend autoverkeer op de wegen waar langzaam en gemotoriseerd verkeer mengen (30- en 60-kilometerwegen), (fiets)oversteken in Hoogezand en Sappemeer en de aanwezigheid van grote (landbouw)voertuigen op fietsroutes met veel scholieren.
Onveilige kruispunten en wegvakken
De inwoners hebben ook een lijstje samengesteld van onveilige kruispunten en wegvakken in Midden-Groningen. De meeste genoemde locaties zijn de 30-kilometerzones in Muntendam, Noordbroek en Siddeburen, Hoofdstraat in Hoogezand en de wegen rond het Stadshart in Hoogezand.
30 kilometerweg
In Midden-Groningen is de kans op een letselongeval het grootst op een 30 kilometerweg. Het duidelijk aangeven van de overgang naar 30 kilometerzones, in signalering en inrichting, vergroot de herkenbaarheid voor verkeersdeelnemers en de bereidheid van verkeersdeelnemers om zich aan de maximumsnelheid te houden. Herkenbaarheid en inrichting zijn daarom prioriteit in de gemeentelijke verkeersveiligheidsaanpak voor de komende jaren.
Volwaardig inrichten
De gemeente gaat daarom verder met het volwaardig inrichten van de wegen in de verblijfsgebieden (30- en 60 kilometerzones). Dit betekent dat de verblijfszones die nu niet of niet geheel voldoen aan de gewenste inrichtingskenmerken (Duurzaam Veilig), aangepakt worden. Een eerste inventarisatie hiervoor is reeds gedaan. Per woonkern is gekeken welke kruisingen en wegvakken binnen de verblijfszone nog niet (geheel) voldoen aan de gewenste inrichtingskenmerken.
Kaartje: Overzicht van geregistreerde verkeersongelukken in Midden-Groningen. De registratiegraad van ongelukken met uitsluitend materiële schade is gering waardoor hiervan geen reëel beeld zou ontstaan. Op dit kaartje staan de ongelukken van de afgelopen 8 jaar weergegeven (alle wegen in de gemeente). Uit: Rapport 'Definitief Mobiliteitsplan 2025-2024 Binnen ieders bereik'.