'Integrale aanpak gestapelde problematiek' start in Muntendam
De gemeente Midden-Groningen heeft Muntendam uitgekozen als pilot voor de 'Plan van aanpak integrale aanpak gestapelde problematiek'. Het belangrijkste doel is dat Muntendammers met complexe (gestapelde) problematiek hun basisbehoeften op orde krijgen. De gemeente kiest voor Muntendam omdat dit dorp een overzichtelijk, afgebakend gebied is. Dat is praktisch bij een pilot.
In Muntendam is de gemeente ook bezig met een gebiedsgerichte aanpak. Daar zijn, aldus de gemeente, veel mensen die voor de doorbraakmethode nodig zijn, ook al betrokken. Dit zorgt ervoor dat ze snel kunnen schakelen en alles aan elkaar kunnen verbinden.
Sociale onderwerpen
"Verder zien we dat de cijfers van Muntendam op veel sociale onderwerpen negatief zijn. Deze onderwerpen gaan over verschillende onderdelen van het sociaal domein: jeugd, gezondheid, opleiding, werk en inkomen. Als het dorp op zoveel onderwerpen slecht scoort, is het waarschijnlijk dat er huishoudens zijn waar meer dan 1 onderwerp speelt." (zie tabel).
Tegenstrijdig
Met de doorbraakmethode wil de gemeente huishoudens helpen waar meerdere onderwerpen spelen. Daar lopen mensen vast omdat de regels tegenstrijdig kunnen zijn.
Bestaansonzekerheid
Een kleine groep inwoners met complexe problemen komt vaak door het systeem nog verder in de problemen. Het gaat dan om 20 procent (1 op de 5) van de mensen die hulp nodig hebben in het sociaal domein. Dit zorgt voor bestaansonzekerheid voor deze groep. Ze weten niet hoe een dak boven het hoofd te houden, hoe voor hun kinderen te zorgen en hoe alles te betalen. Naast deze praktische problemen, speelt vaak een sociaal, psychisch, mentaal of psychiatrische problematiek mee.
Regelingen, wetten en budgetten
"We bieden ondersteuning voor deze inwoners vanuit verschillende regelingen, wetten en budgetten. Hierdoor raken inwoners - en soms ook casemanagers - het overzicht kwijt. Daarom is het belangrijk de inwoners met de meest complexe problematiek op een radicaal andere manier te helpen. We kijken dan niet naar wat past binnen de regels. Maar we kijken naar wat helpt en regelen dat praktisch en financieel. Het gaat hierbij niet direct om de inwoners waar de hulp het meest kost."
Gefrustreerd
Het gaat om inwoners die gefrustreerd raken omdat het systeem tegenwerkt bij het vinden van de juiste hulp. De nieuwe methode van werken heet de Doorbraakmethode. Dit is een methodiek die ontwikkeld is door het Instituut Publieke Waarden (IPW). Deze aanpak heeft zichzelf in meerdere gemeenten bewezen. In Groningen wordt hier al 6 jaar meegewerkt. De werkwijze wordt daar integraal gedragen en veel gezinnen en individuele inwoners zijn er verder mee geholpen.
Doorbraakmethode
"Deze aanpak doen we ook al met de omgekeerde toets, maar gebeurt daarbij vaak op afstand van de inwoner. Bij de doorbraakmethode is de inwoner het vertrekpunt. Zijn hulpvraag staat centraal en we zoeken de meest passende hulp waarmee de inwoner voortuitkomt. Deze manier van werken motiveert de inwoner om mee te doen. Betrokkenheid en motivatie van de inwoner is voorwaarde voor succes."
Overzichtelijk
Het gaat om een pilot waarbij de gemeente een nieuwe manier van werken uitprobeert. Het is overzichtelijk als dit in een afgebakend gebied wordt georganiseerd. In Muntendam wordt al gewerkt met een gebiedsgerichte aanpak. Er wordt gebruik gemaakt van de al opgedane kennis en contacten.
Hoe ziet het er in de praktijk uit?
De gemeente gaat aan de slag met 15 gezinnen of situaties waar veel problemen spelen. Deze problemen gaan over verschillende onderwerpen (complexe of gestapelde problematiek). In deze casussen lukt het niet om met de gebruikelijke regels een oplossing te bieden. Ze lopen vast in het zorglandschap. Niet vanwege de kosten, maar vanwege de manier waarop het systeem werkt.
250.000 euro
De gemeente Midden-Groningen schat dat ze voor deze proef het komend jaar maximaal 250.000 euro kwijt is.
Meer weten?
Klik HIER en lees meer over de proef die in Muntendam start.