

'Je kan de plas uitdiepen. Maar dat is zo'n kostbare investering'

De blauwalg 'meldt' zich met regelmaat in zwemplas Ruitershorn in Muntendam. 'Weer blauwalg aangetroffen in zwemplas Ruitershorn' stond donderdag boven een bericht op deze site. Jan Leegstra, woordvoerder van Menterwolde, zegt dat de gemeente hier weinig aan kan doen. "Je kan de plas uitdiepen. Maar dat is zo'n kostbare investering. Er is geen gemeente die dat doet."
"De aanwezigheid van blauwalg is een natuurlijk proces."
Dit zwemseizoen werd medio juni voor de eerste keer blauwalg aangetroffen in de zwemplas in Muntendam. Een kleine maand later - dinsdag 15 juli - meldde de provincie Groningen, die de zwemplassen in de provincie zeer regelmatig controleert, dat er weer veilig gezwommen kon worden. Anders gezegd; de blauwalg was verdwenen. De vreugde was van korte duur. Sinds een paar dagen is het diertje weer terug. Weliswaar zijn de risico's voor de volksgezondheid klein, maar zwemmers kunnen wel last krijgen van huidirritatie of maag- en darmklachten.
Zwemplas Ruitershorn is niet een plas waar volop gerecreëerd wordt. "Af en toe zie ik kinderen naar deze plas gaan. Er is een heel beperkte toeloop. Ik denk dat de meeste mensen kiezen voor Botjeszandgat in Zuidbroek of zwembad De Kolck in Meeden", zegt Leegstra. In de zwemplas in Zuidbroek zul je, zo zegt Leegstra, niet snel blauwalg aantreffen. "Niet in het zwemgedeelte, maar even verderop is het zo diep dat de blauwalg daar geen kans heeft."
De gemeente promoot zwemplas Ruitershorn niet echt onder haar inwoners. "En toch is het een voorziening die er al jaren is. Die is bedoeld voor de inwoners van Muntendam. Het is geen plek die bekend staat als overlastplek of hangplek voor de jeugd."