

Woonzorgvisie: Zorg- en belangenorganisaties helpen handje mee

De gemeente Midden-Groningen werkt aan een woonzorgvisie. Leden van zorg- en belangenorganisaties in deze gemeente kwamen gisteravond bijeen in mfa De Rode Beuk in Meeden om hierover te praten. Dat deden ze met raadsleden en ambtenaren van Midden-Groningen. Dat gebeurde in groepjes aan de hand van 'woonzorg op 4 niveaus': de inwoner, het huis, het dorp en de organisaties.

Deze visie helpt de gemeente om goed om te gaan met de zorgvraag van ouderen en andere groepen die extra zorg nodig hebben. Het doel is dat mensen die zorg of begeleiding nodig hebben zo lang mogelijk thuis kunnen wonen.
Thuis wonen
Mensen met zorgvraag blijven langer of willen weer thuis wonen. Er is een groeiende vraag naar woonruimte voor ouderen en andere aandachtgroepen.
4 groepjes
De aanwezigen werden verdeeld in 4 groepjes en bespraken de 4 onderwerpen - de inwoner, het huis, het dorp en de organisaties - telkens een kwartier.
Een greep uit wat werd besproken:
De inwoner
Het gaat om kwetsbare inwoners die hulp nodig hebben uit de omgeving. Een knarrenhof, buurtzorgconcept, ervaringsdeskundigheid en buurthuis kunnen hen hierbij helpen. 'Voor elkaar zorgen, zorg bundelen en de bewustwording dat je ouder wordt' waren voor de mensen de prioriteiten. Eenzaamheid ligt op de loer bij het ouder worden.
Het huis
Hoe moet een huis zijn ingericht voor ouderen? Geen drempels, brede deuren en toegankelijkheid. Ouderen moeten zich veilig voelen in hun eigen huis. Zorgcomplexen en knarrenhoffen zijn welkom voor deze doelgroep. Maar het duurt (soms) lang voor een en andere tot uitvoer komt. In dorpen liggen bruikbare locaties lang braak. Doorstroming van woningen is belangrijk.
Het dorp (daaraan gekoppeld de wijk)
De bereikbaarheid van dorpen is belangrijk. Buurtbussen - als die er al zijn - zijn vaak beperkt beschikbaar. In het dorp draait veel om vrijwilligers. Elk dorp en wijk moet zijn dorpshuis behouden. Meer organisaties moeten zich in het dorpshuis vestigen.Zo zit in het dorpshuis in Kolham al bijvoorveeld de fysiotherapie. Ouderen moeten een ontmoetingsplek hebben en als het even kan met een dak er boven. Bankjes - om even uit te rusten of gewoon op te zitten - zijn weinig aanwezig in de gemeente.
De organisaties
Samenwerking tussen verschillende organisaties in de zorg en wooncorporaties moeten beter samenwerken. Het moet maatwerk zijn, samenwerking is immers belangrijk. In een van de flatsinde gemeente zijn wel 7 zorgaanbieders actief. Beter is om dit alles te centraliseren.
Klaar
Medio juni moet de concept-woonzorgvisie klaar zijn. Die wordt aangeboden aan de gemeenteraad die deze visie moet vaststellen. Hiervoor kunnen de maatschappelijke organisaties, die gisteravond aanwezig waren, zich nog eens buigen over het concept.