

Windpark N33: Doven rode lampen en vermindering bromtonen

Vorige week werd al bekend dat de rode lampen, die 's nachts branden op de 35 windturbines van Windpark N33 (nabij Meeden), binnenkort worden gedoofd. De verwachting is dat dit medio dit jaar ook gebeurt. De exploitanten van het windpark - RWE en Eurus Energy - hebben besloten vrijwillig te investeren in het installeren van een ADLS (Aircraft Detection Lighting System) bij Windpark N33.
Hiermee kunnen de rode lampen 's nachts grotendeels uit. Dit maken de gemeenten Midden-Groningen en Veendam vanmiddag bekend in een gezamenlijk persbericht.
Overleg
In een overleg tussen de gemeenten Midden-Groningen, Veendam en Oldambt, het ministerie van Klimaat en Groene Groei, fabrikant Siemens-Gamesa en de exploitanten van het windpark, RWE en Eurus Energy hebben de exploitanten aangegeven om vrijwillig te investeren en een ADLS.
Relatief nieuwe techniek
De leverancier die het systeem levert en installeert is geselecteerd en de voorbereidingen voor de installatie van het ADLS-systeem zijn al gestart. ADLS is een relatief nieuwe techniek. "Toen de vergunning voor Windpark N33 werd toegekend, was ADLS wettelijk nog niet toegestaan. De exploitanten waren bij de bouw van het windpark nog verplicht om lampen te installeren die altijd branden. Voor zover bij de partijen bekend wordt Windpark N33 het eerste windpark in de provincie Groningen waar een ADLS-systeem wordt geïnstalleerd. Meer informatie over de precieze planning volgt op een later moment."
Goede buur
De exploitanten geven aan dat dit besluit genomen is, omdat ze zich verantwoordelijk voelen een goede buur te zijn. "Dit past binnen meerdere inspanningen in de afgelopen jaren om (ervaren) overlast te verminderen. Dat blijven ze onverminderd doen, ook al voldoet het windpark volledig aan wet- en regelgeving."
Bromtonen
In mei 2023 zijn metingen naar afwijkend geluid (bromtonen) van de windmolens bij de N33 uitgevoerd. Hieruit bleek dat de overlast van geluid zich vooral voordeed tijdens periodes met curtailment (om balans op het energienetwerk te houden draaien de windturbines wel, maar leveren minder of geen vermogen). Siemens-Gamesa deed daarna in juni 2023 aanpassingen aan de instellingen. Uit de laatste controlemetingen bleek dat de aanpassingen een positief effect hebben voor de situaties waar eerder veel overlast gemeld is. Met dit resultaat hebben de exploitanten, de fabrikant, het ministerie en de 3 gemeenten het gezamenlijk traject afgerond.
Expertise
Na alle al doorgevoerde verbeteringen willen de gemeenten duidelijk krijgen of er nog een afwijkend bromgeluid van het windpark komt waar nog wat aan gedaan kan worden, door er andere expertise bij te betrekken. De 3 gemeenten willen dit met een onafhankelijk bureau verder onderzoeken. "De exploitanten hebben toegezegd de uitkomsten serieus te nemen."
Serieus
Wethouder Henk Jan Schmaal van Veendam: "De normen voor het laagfrequent geluid zijn niet wettelijk vastgelegd bij windmolens en dat maakt dat er niet op gehandhaafd kan worden. Tegelijkertijd is het goed om te zien dat de exploitanten de opmerkingen van omwonenden serieus nemen."
Aandacht vragen
Wethouder Jur Mellies van Midden-Groningen: "In goed overleg met de exploitant kunnen we nog dit jaar de verlichting 's nachts grotendeels uitzetten. We blijven aandacht vragen voor overlast door geluid. Daarom het vervolgonderzoek, waarbij we achter de oorzaak hopen te komen."
Eerder bericht: Einde 'redlight-district' Windpark N33 boven Meeden (26 februari 2025)