

Sloop obs De Mieden: 'De school stond in het dorp gunstig bekend

De oude obs De Mieden in Meeden is zo goed als afgebroken. Steenhuis Sloopwerken in Scheemda heeft de klus bijna geklaard. Dat had voor de jaarwisseling al gemoeten. Dat gebeurde niet omdat Enexis de gebouwen niet tijdig kon afsluiten van gas/elektra. Oud-onderwijzer Jan Roemeling bewaart mooie herinneringen aan zijn school. In Menterwolde.info Krant van december doet hij zijn verhaal.

Dat verhaal is hier te lezen:
"Onze school stond in het dorp gunstig bekend"
Meeden verliest met de sloop van de openbare basisschool De Mieden aan de Hereweg een markant gebouw. Op die locatie ziet Dorpsraadcoöperatie Meeden het liefst een woonvorm voor jonge-ouderen en oudere-jongeren, die graag elkaar helpen en zo lang mogelijk zelfstandig willen wonen, gerealiseerd worden. Dat heet ook wel een knarrenhof. Oud-onderwijzer Jan Roemeling (84) wil daar ook graag wonen. "Als het klaar is, wil ik daar ook wonen. Eind 2024 staat ie er denk ik al. Daar ga ik me voor opgeven. Dan heb ik geen tuin en geen vogels meer. Dat heb ik hier, aan de Tussen Baide Meulens, nog wel. Kan hier straks een gezin in wonen."
"Dit was een prettige school. Ik bewaar hier zeer goede herinneringen aan. Ik ben geen enkele dag met tegenzin naar school gegaan." Roemeling was van 1964 tot 2000 meester in Meeden. "Ik ben op 6 april 1964 begonnen in Meeden. Tot eind maart zat ik, in Nunspeet, in militaire dienst. Ik had mijn diploma van de kweekschool in Winschoten al in 1957 behaald. Ik had daarvoor uitstel gekregen om in dienst te gaan. Dat heb ik later ingehaald."
Wie denkt dat er aan de benoeming van Jan Roemeling een uitgebreide sollicitatieprocedure aan vooraf ging, heeft het mis. Lachend: "Burgemeester Borgesius en schooldirecteur Klaas Jan Langerhuizen kwamen bij mijn ouders thuis in Beerta. 'Uw zoon is aangenomen', zeiden ze. Ik heb niet eens een proefles hoeven te geven. Ik kreeg direct een vaste aanstelling. Voor de klassen drie en vier."
Tot december 1964 ging Roemeling dagelijks vanuit Nieuweschans op de brommer naar Meeden. "In december kwamen mijn vrouw Aafien en ik in de Berkenlaan in Meeden te wonen." Roemeling komt nog even terug op zijn benoeming in Meeden. “Ik zat op de kweekschool bij Fredie van Zanten in de klas. Die trouwde met Klaas Jan Langerhuizen. Ik denk dat dit een rol heeft gespeeld bij mijn aanstelling.”
De nu gesloopte school werd op zaterdag 19 september 1970 officieel geopend. Twee maanden eerder - op 11 augustus - was de nieuwe school klaar om in gebruik te worden genomen. Firma Mantjes uit Westerlee werd de bouw gegund. De kosten bedroegen 469.900 gulden.
Tijdens de bouw van de school werden de leerlingen in verschillende gebouwen in het dorp ondergebracht. "Ik ging naar de kantine van de voetbalvereniging. Dat vond ik prachtig." Ook werd tijdelijk les gegeven in de Nutsbibliotheek (Kerkstraat), Groene Kruis-gebouw en de leerkamer van de hervormde kerk. Het voorste deel van het oude schoolgebouw bleef eerst staan. Daar kreeg de kleuterschool onderdak. De leerspullen werden opgeslagen in de kelders van het gemeentehuis.
"Ik had direct veertig kinderen in mijn lokaal. Dat was wel even wennen natuurlijk. Ik was een strenge doch rechtvaardige meester. Je had te maken met drie groepen leerlingen. Een hele goede groep die snel klaar was met de opdrachten. Die gaf ik extra werk. Een middengroep. Die kon nuver meedoen en een laatste groep. Die leerlingen kregen soms opdrachten mee naar huis die ze met hun ouders konden maken."
In zijn boek 'Praten is zilver, maar ...... helpen is goud' beschrijft Jan Roemeling onder meer zijn onderwijsperiode. Daarin schrijft hij ook dat ie tijdens zijn eerste pleindienstdag enkele zesdeklassers 'zeer vermanend in hun klas toesprak in aanwezigheid van klasgenoten'. Deze jongens waren op het schooldak geklommen. "Ze wilden me even uitproberen. Ik had er verder later geen last meer van." Het boek schreef Roemeling voor zijn (klein)kinderen.
"Onze school stond in het dorp gunstig bekend. Dat was ook zo op scholengemeenschap Winkler Prins in Veendam. We leverden daar altijd goede leerlingen af", klinkt het trots. Roemeling gaf niet alleen les in de klas. "Ik gaf ook gymnastiekles. Dat vond ik fantastisch. We hadden een vaste leerkracht die gymnastiek gaf. Dat was meester Sake de Boer van groep vijf en zes. Ik wilde mijn gymlessen niet weggeven aan hem. Ik gaf veel lenigheids- en evenwichtsoefeningen aan de kinderen."
Jan Roemeling en collega Reint Mellema stonden in Meeden ook bekend als de 'meesters met de accordeon'. Er ging geen gelegenheid voorbij of de twee haalden hun trekzak tevoorschijn. "Ik heb wel dertig musicals opgevoerd met de kinderen. Dat was in Hotel Abee. Ik heb zeventien jaar privéles accordeon en elektronische orgel gegeven. Dat deed ik niet alleen in Meeden. Ook in Winschoten, Beerta en Nieuweschans. Dan deed ik op zaterdagmorgen mijn ronde en haalde ik om twaalf uur mijn vrouw op uit Bellingwolde. Daar werkte ze in een slagerij."
Jan Roemeling vindt het samengaan van obs De Mieden en cbs Sjaloom als Dorpsschool Meeden (sinds 25 oktober 2021 onder één dak in mfa De Rode Beuk) een groot voordeel voor het dorp. Beide scholen hadden mogelijk onvoldoende leerlingen om volwaardige scholen te blijven. "We hebben in de beginjaren tachtig van de vorige eeuw al geprobeerd beide scholen samen te voegen. Bestuursleden van de Sjaloomschool waren er toen nog niet aan toe. Ik vind prima dat het nu wel gelukt is."
Roemeling nam na zijn pensionering niet helemaal afscheid van zijn school. "Ik was, nadat ik in 2000 ben gestopt, nog vier jaar invalkracht. Dat deed ik bij ziekte of wanneer de onderwijzers cursussen moesten volgen. En op de Winkler Prins heb ik nog een paar maanden Nederlands gegeven aan drie klassen mavo drie."
Met schoolhoofd Klaas Werkman organiseerde Roemeling ook de meesterquiz. "Dat was een quiz op het gebied van taal, rekenen, aardrijkskunde en geschiedenis. We gingen bij scholen en plattelandsvrouwen langs. Erg leuk om te doen."
Menterwolde.info Krant
Klik HIER en lees waar Menterwolde.info Krant GRATIS is af te halen. In Meeden is dat bij (indien nog voorradig) Bloemstyliste Heleen, Boomkwekerij Joling, Autobedrijf Smid, Eethuuske Meeden, Troefmarkt Kort, kantine v.v. Meeden, mfa De Rode Beuk (bij entree links en in het cafégedeelte) en Provitaal Fysiotherapie Meeden.