Femke Romme rent 2.128 euro bijeen voor KWF Kankerbestrijding
'Femke Romme rent Marathon van Amsterdam en zamelt geld in voor KWF Kankerbestrijding'. Stond boven een artikel in Menterwolde.info Krant 11 die in april verscheen. Gisteren was het zover. De inwoonster van Meeden rende de halve marathon in de hoofdstad. Daarmee haalde ze 2.128 euro op voor het goede doel. Haar streefbedrag was - aantal keren bijgesteld - 1.500 euro.
Een prima resultaat dus. En haar tijd op de halve marathon?
Vooraf hoopte ze ergens tussen 2.20 en 2.30 uur uit te komen. Femke finishte in 2 uur en 9 minuten.
Tevreden?
"Jaaaa. Het ging goed. Vorige maand liep ik een blessure op aan mijn knieschijf. Ik twijfelde of ik de halve marathon kon lopen. Gelukkig mooi op hetzelfde tempo gebleven. Toen ging het goed."
Hieronder een groot deel van het artikel dat in Menterwolde.info Krant 11 is afgedrukt:
"Ik heb altijd aan hardlopen gedaan. Vorig jaar zou ik de halve marathon van Haren rennen. Ik kreeg een scheenbeenontsteking waardoor ik niet kon meedoen." Na het herstel richt ze haar pijlen nu op de Marathon van Amsterdam. "Ik wist niet dat je via deze marathon geld kon inzamelen voor het KWF." Femke Romme meldde zich hiervoor aan toen ze van de actie hoorde.
Het is niet eens zo vreemd dat de inwoonster van Meeden na de zomer geld bijeen wil rennen voor dit goede doel. "Ik heb een half jaar op de oncologieafdeling van het Ommelander Ziekenhuis Groningen in Scheemda gewerkt. Dat is heel bijzonder. Je hebt daar te maken met allerlei soorten kanker. Het is best wel zwaar werken op die afdeling. Mensen die op jonge leeftijd overlijden. Dat is verdrietig. Je moet daar niet te veel mee bezig zijn, je bent daar aan het werk. Je maakt het daar dagelijks mee. Je wilt het beste voor de mensen. Dat is honderd procent inzet. Wij hadden niet veel jongeren op de afdeling met kanker. Die gaan meestal naar het UMCG in Groningen."
Femke werkt nog steeds in het Scheemder ziekenhuis. Maar wel op een andere afdeling. Wat heet, ze heeft de oncologieafdeling ingeruild voor de kraamafdeling. Dat is een switch van 180 graden. "Voor ik in het ziekenhuis ging werken, was ik kraamverzorgster. Ik had een contract van achtentwintig uur, dat heb ik nu ook weer. Het is werken en studie. De opleiding is intern. Ik wil me meer specialiseren in complicaties. Complexe zaken vind ik heel mooi."
'Jouw race maakt het verschil'. Dat zegt de organisatie van de Marathon van Amsterdam. "Iedere vijf minuten krijgt in Nederland iemand de diagnose kanker. In diezelfde tijd ren jij één kilometer. Of je het nu zelf krijgt of iemand om wie je geeft; kanker ontwricht je leven. KWF zet alles op alles om de impact van kanker te verminderen", is te lezen op de website van TSC Amsterdam Marathon.
Het is voor het vierde jaar dat lopers in actie kunnen komen voor KWF Kankerbestrijding. Tijdens de voorgaande drie edities is al bijna 2.5 miljoen euro bijeen gerend. "Jouw race kan dus écht het verschil maken." Meer dan 1.500 marathonlopers van de in totaal 47.000 deelnemers renden vorig jaar door de hoofdstad van ons land voor het goede doel. .
Femke Romme heeft haar streefbedrag via de site www.acties.kwf.nl al een aantal keren bijgesteld. Ze begon met vijfhonderd euro. Inmiddels staat de teller (medio maart) op 1.225 euro. Haar streefbedrag is nu 1.500 euro. Bij dat bedrag moet de opbrengst van haar metworstenactie op de afdelingen cardio/longen/neurologie (afdeling 3A) en oncologie (3B) in het Ommelander Ziekenhuis Groningen nog worden bijgeteld. "Ik heb via Tjabering Tiggelaar tweehonderdvijftig metworsten gekregen. Ik heb er nu honderdvijftig verkocht. Ze kosten drie euro vijftig per stuk. Voor drie stuks betaal je tien euro", promoot ze deze actie. Die moet haar toch gauw zo'n achthonderd euro opleveren.
"Met mijn doneeractie sta ik, met twaalfhonderd en vijfentwintig euro op de twintigste plaats. De actie loopt tot 20 september."
Tot slot nog even terug naar het sportieve gedeelte van de halve marathon. Moet Femke veel doen om fris en fruitig aan de start te verschijnen op zondag 20 oktober? "Ik train tweemaal per week. Ik zit nu op vijftien, zestien kilometer per training. Ik ren ook wel eens zeven of acht kilometer. Ik doe dan aan interval. Ik heb nog geen eenentwintig kilometer en honderd meter geoefend. Ik doe KWF alleen. Er doen ook wel kennissen van me mee. We gaan denk ik een dag eerder samen naar Amsterdam. Maar we rennen allemaal voor ons zelf. Dan kun je je eigen looptempo doen."