Herdenking Meeden: Vrijheid is een blijvend 'werk en uitvoering'
"Vrijheid is een blijvend 'werk en uitvoering'." Dit zei Peter de Haan van het 4 Mei Comité Meeden vanavond tijdens de Dodenherdenking in mfa De Rode Beuk in Meeden. Hieraan werkten het koor The Mieden Company, leerlingen van de Dorpsschool (gedichten voordragen), zangeres Irene en dochter Suze Wilkens ('Ken je mij' en 'Als de liefde maar blijft winnen') en Ingrid Mellema mee.
"De effecten van oorlog zijn nog steeds merkbaar in het leven van veel mensen, zowel voor de direct betrokkenen als voor hun partners, kinderen, kleinkinderen en andere familieleden. Jongere generaties dragen ook de ervaring van recentere oorlogen met zich mee, dichtbij of ver weg", sprak De Haan.
Dichtbij
De gevolgen van de huidige oorlog in Oekraïne kwamen voor hem heel dichtbij.
Opgepakt
De Haan: "Voor een collega was de verscherpte regelgeving en de gevolgen van de westerse sancties de aanleiding om vanuit Wit-Rusland naar Nederland te emigreren. Dan hoor je uit eerste hand hoe het moet voelen om, als je de vuilnis buiten zet, te worden opgepakt en dagenlang te worden ondervraagd. Je vrouw en kinderen weten op dat moment niet waar je bent of wat er met je is gebeurd. Na 3 dagen blijkt dan dat ze een persoonsverwisseling hebben gehad en dat je weer naar huis kunt. Al met al voor ons een ervaring die we niet kennen in een Nederland waarin we in vrijheid kunnen leven."
Onzekerheid
Achter de ervaren vrijheid schuilt ook onzekerheid, aldus Peter. "Onzekerheid die voortkomt uit het besef dat de vrijheid die we in Nederland genieten niet op zichzelf staat, maar samenhangt met allerlei moeilijk te voorspellen en te beïnvloeden (internationale) ontwikkelingen, zoals klimaatverandering, terrorisme, grote groepen mensen die wereldwijd op de vlucht zijn."
Spanningsveld
"En we zien spanningsvelden rond vrijheid. Het is moeilijk om als individu een evenwicht te vinden tussen persoonlijke ontplooiing en inzet voor de vrijheid van de ander. Om als samenleving gemeenschappelijkheid te bieden en tegelijk het individu de ruimte te laten om zichzelf te zijn. Zeker in een op sociaal en cultureel gebied steeds diverser wordende samenleving. Ondanks die onzekerheden en spanningsvelden, concluderen we, kan vrijheid een gedeelde waarde zijn. Vrijheid is nooit af; het vraagt erom rekening met elkaar te houden, om nieuwsgierigheid en een luisterend oor. Vrijheid is een blijvend ‘werk in uitvoering’."
Wilhelmus
Na de bijeenkomst in De Rode Beuk verplaatsen de aanwezigen zich naar het bezinningsmonument bij de kerktoren. Daar speelde Marcel Luitjes het Taptoe Signaal, speelden leden van Crescendo het Wilhelmus en legden wethouder Markus Ploeger van Midden-Groningen en leerlingen van de Dorpsschool kransen.
Foto's: Bram Baptist (boven) en Astrid Smid - de Jonge.