

Belangengroep Emergo verzet zich tegen komst zonnepark

Belangengroep Emergo is tegen de komst van een zonnepark van 44 hectare ten westen van het Emergobos. Pure Energie en coöperatie Energie(k) willen dit park realiseren ten noorden van Kibbelgaarn en Meedenerveen op het grondgebied van de gemeente Oldambt. "Voor ons is de maat vol. Wij willen Oldambt dan ook nogmaals laten weten: genoeg is genoeg", zeggen May Balding en Paul Ploeger van 'Emergo'.
De initiatiefnemers van dit zonnepark houden eind deze week een draagvlakonderzoek onder direct omwonenden en huishoudens die in een straal van 3 kilometer van het beoogde terrein wonen.
Landbouwgrond
Belangengroep Emergo benadrukt niet tegen de transitie naar een duurzame samenleving te zijn. Wel sluit de groep - die zo'n 50 huishoudens vertegenwoordigt - zich aan bij de gemeenten Midden-Groningen en Veendam die geen zonneparken meer toestaan op landbouwgrond.
Buitensporig hoog
Een belangrijk argument hiervoor is volgens Balding en Ploeger dat de bijdrage van hun regio aan de energietransitie al buitensporig hoog is.
Magnesium- en gaswinning
In een brief aan buurtgenoten schrijven ze dat hun buurt al te maken heeft met magnesium- en gaswinning, Windmolenpark N33, forse uitbreidingen van het TenneT transformatorstation Meeden, stikstoffabriek Zuidbroek (plus zonnepark), energiebuffer Zuidwending en zonneparken aan de Raadhuisweg in Pekela en Eekerpolder.
'Onafhankelijk'
Balding en Ploeger hopen dat buurtgenoten hun stem laten gelden bij het "'onafhankelijke' draagvlakonderzoek naar dit zonnepark van onderzoeksbureau Enneüs. Een onderzoeksbureau dat werkt in opdracht van Pure Energie."
Financieel zeer aantrekkelijk
"Helaas blijven initiatieven rondom het transformatorstation Meeden financieel zeer aantrekkelijk voor energieleveranciers. Bedrijven als Pure Energie zullen er dan ook alles aan doen om draagvlak te creëren voor hun commerciële belangen. Zij hebben simpelweg weinig boodschap aan onze belangen en stoppen niet zolang de gemeente Oldambt niet op de rem trapt."
Eerder bericht (klik op deze link en lees het artikel): Initiatiefnemers zonnepark Westerlee zoeken draagvlak bij omgeving
Foto: Pixabay.com.