Keti Koti grootser - op 2 dagen - gevierd in Midden-Groningen
Keti Koti wordt zaterdag 13 juli voor het tweede jaar op rij gevierd in Midden-Groningen. Dat gebeurt (13.00 tot 18.00 uur) op het Kielzogplein in Hoogezand. Met een festival vol films, talkshow, verhalenvertellers, poëzie, workshops, livemuziek, dans en kraampjes met eten en traditionele attributen. Diverse culturen uit Hoogezand en omgeving zijn aanwezig. Maandag (1 juli) is de aftrap van Keti Koti.
Die dag is het Keti Koti. Dan wordt de afschaffing van de slavernij gevierd. Met een theatervoorstelling (19.00 uur, inloop vanaf 18.30 uur) in Theater Kielzog.
Gemeenschappen
Tijdens deze voorstelling zijn er performances uit de Creoolse, Antilliaanse, Javaanse, Hindostaanse en Molukse gemeenschappen. Ze laten zien wie ze zijn. Welke rituelen staan centraal? Welke verhalen willen eerdere generaties aan de toekomstige generaties meegeven? En ook welke verhalen uit de tijd van kolonialisme nog leven in de gemeenschappen?
Spektakel
De voorstelling is een productie van theatermaakster Nicole Cain Bakker. Iedereen is welkom om vanuit het publiek onderdeel te zijn van dit prachtige spektakel.
Pittig Gekruid
Keti Koti in de gemeente Midden-Groningen is niet alleen tot stand gekomen door de samenwerking van verschillende gemeenschappen: de Creoolse, Antilliaanse, Hindostaanse, Javaanse en Molukse. Ook Kielzog, de Fraeylemaborg, Bibliotheken Midden-Groningen, jongerenwerk Midden-Groningen en de gemeente hebben een bijdrage hebben geleverd. Het proces werd begeleid door Stichting Pittig Gekruid.
Wat is Keti Koti?
Keti Koti is een belangrijke uitdrukking in het Sranantongo dat door veel Surinamers wordt gesproken. In het Nederlands betekent het: De ketenen zijn gebroken. In het Papiamentu dat veel Antillianen spreken is dat Kibra Kadena. Op de bovenwindse eilanden staat 1 juli bekend als Emancipatiedag.
Met de Emancipatiewet van 1 juli 1863 werd in Suriname en op de Nederlandse Antillen de slavernij wettelijk afgeschaft. De vrijgemaakten moesten vanwege een contractuele verplichting echter nog 10 jaar 'doorwerken', waardoor de slavernij pas werkelijk eindigde in 1873. Het koloniale leed was daarmee niet ten einde. In 1873 begon namelijk ook de contractarbeid, waar tienduizenden Hindoestanen en later ook Javanen en Chinezen naar Suriname verscheept werden om het werk op de plantages voort te zetten.
Eerder bericht: Keti koti Midden-Groningen: Binnen gedenken, buiten eten, dat verbindt