Fotograaf Tonnis Post staat centraal in Museum De Oude Wolden
Museum De Oude Wolden in Bellingwolde houdt zondag 29 januari (13.00 -17.00 uur, gratis) een speciale fotodag over het werk van de Winschoter fotograaf Tonnis Post. Die komt er op initiatief van fotograaf/schrijver Dirk Kome en schrijver Eddie Marsman. Dit duo werkt aan een expositie en fotoboek over Tonnis Post z'n werken. Heeft u foto's en/of ansichtkaarten van Post?
Neem die dan mee naar deze fotodag.
Scannen
Kome en Marsman scannen ze ter plekke. De foto's komen in aanmerking voor opname in de tentoonstelling en het boek.
Monument
Tonnis Post (1877-1930) is nu vooral bekend door de foto’s die hij tussen 1913 en 1916 in opdracht van arts Pieter Bloemers Middendorp heeft gemaakt. Ze zijn nu een monument voor een manier van leven die niet meer bestaat. Armlastige Groningers voor hun half ingegraven plaggenhutten. Kinderen in bedsteden, waar het varken of het schaap omheen scharrelde. Gezinnen met een tiental kinderen voor een vervallen boerderijtje, zo klein dat je je afvraagt hoe iedereen erin heeft gepast.
Welgestelden
Post fotografeerde ook de welgestelden die in prachtig onderhouden moderne boerderijen woonden. Hij maakte portretten in zijn studio in Winschoten en fotografeerde feesten, schoolklassen en straatgezichten voor ansichtkaarten.
Plakken
Een originele 'Tonnis Post' is volgens Kome en Marsman meestal niet moeilijk te herkennen. "In het begin van de vorige eeuw was het gebruikelijk om een foto op karton te plakken. Op dat achtergrondkarton liet de fotograaf zijn naam drukken of stempelen. Rond 1922 verhuisde, door het gebruik van nieuwe technieken, het stempel naar de achterkant."
Foto: Uit 'Tonnis Post, Groet uit Noordbroek' van Collectie Groninger Archieven.