Expo slavernij - met 5 hoofdpersonen - in bibliotheek Hoogezand
De tentoonstelling Bitterzoet Erfgoed – De West in Oost-Groningen is tot en met dinsdag 30 augustus te zien in de bibliotheek in Hoogezand. De Groninger Archieven en het Groninger Museum maakten deze expositie aan de hand van 5 verhalen. Die gaan over personen die in of rondom Sappemeer woonden en soms ook begraven liggen. De tentoonstelling gaat over het slavernijverleden.
Op verschillende manieren waren de 5 betrokken bij de slavernij, zoals Thomas van Seeratt als West-Indische Compagnie (WIC)-kapitein van slavenschepen en Adriaan Trip als plantagehouder in Suriname. Maar ook het verhaal van de tot slaaf gemaakte man Louis Alons wordt verteld.
Veenborg Overwater
Thomas van Seeratt was eigenaar van de veenborg Overwater. Hij ligt begraven in de koepelkerk in Sappemeer evenals Jacob Appius, een hoge ambtenaar in Suriname. Beide mannen hadden een groot aandeel in het koloniale verleden van Groningen.
Borg Welgelegen
Appius woonde jarenlang op de boerenhoeve Stadwijk met Jan Christiaan als zijn tot slaaf gemaakte bediende. Ook Louis Alons wordt in beeld gebracht. Hij was een tot slaaf gemaakte man, die naar borg Welgelegen in Sappemeer werd gehaald. Hij trouwde later met een Nederlandse. Nog steeds is Alons een bekende naam in Groningen en Drenthe.
Lezing
Marloes Bodewes van het Theemuseum uit Houwerzijl geeft dinsdag 30 augustus in de bibliotheek in Hoogezand een lezing over het boek Heren van de thee van Hella Haasse.
Bitterzoet Erfgoed
Bitterzoet Erfgoed is een culturele manifestatie waarbij ruim 40 partijen in Groningen een prachtig programma hebben opgezet. Musea, erfgoedinstellingen en culturele en educatieve organisaties besteden aandacht aan het slavernijverleden van Groningen. Tot en met december is er elke maand een lezing in een bibliotheek in de provincie rondom ons koloniale verleden en de slavernij in Groningen. Zo zijn er lezingen die insteken op muziek, voedsel, maatschappij, politie en literatuur. Deze lezingen zijn georganiseerd door Museum aan de A (voorheen Noordelijk Scheepvaartmuseum) en Biblionet Groningen.