Expo 'Promptjuweel, AI & Kunst' in bibliotheek Hoogezand
In de bibliotheek in Hoogezand wordt donderdag 24 oktober - van 17.00 tot 18.00 uur - de expositie 'Promptjuweel, AI & Kunst' geopend door projectleider Marjon Leertouwer. Artificiële intelligentie (AI) is voor veel mensen een abstract concept. Wat kan AI en hoe beïnvloedt het ons leven? De antwoorden worden gegeven in deze tentoonstelling. Bezoekers ontdekken AI door kunst.
In deze expositie laten kunstenaars en makers zien hoe zij AI hebben ingezet om grensverleggende kunstwerken te creëren.
Nadenken
"Het daagt ons uit om na te denken over vragen als: kan AI je raken, zoals kunst dat kan doen? En hoe verhouden AI en kunst zich tot elkaar?", zegt Ida Buijs van de bibliotheek.
Lezing
Na de opening geeft dr. Rosa Wevers - onderzoeker bij Kenniscentrum Kunst & Samenleving, Academie Minerva - een lezing over de rol van AI in kunst. Na de lezing kunnen bezoekers de kunstwerken bekijken. Ook kunnen ze in gesprek gaan met de kunstenaars en makers.
Wie zijn de kunstenaars en makers?
Hilbrand Hamstra onderzoekt de grenzen van AI in digitale creatie. Hij is gefascineerd door de snel ontwikkelende technologie en de discussie over AI en kunst.
Inge de Groote combineert technologie en beeldende kunst, geïnspireerd door haar werk als laborant. Het AI-programma Midjourney helpt haar om kleurrijke, fotorealistische werken te creëren.
Bas Uterwijk onderzoekt of AI menselijke creativiteit kan nabootsen en of onze hersenen meer als machines functioneren. Een van zijn projecten is het steeds opnieuw creëren van het gezicht van Vincent van Gogh.
Werc Collective heeft een installatie ontwikkeld met AI-gegenereerde afbeeldingen. Voor elke afbeelding zijn 2 woorden (prompts) gebruikt. Bezoekers moeten raden welke prompts dat zijn.
Constance Willems combineert breien met AI en zet je aan het denken over de toekomst van dit eeuwenoude ambacht. Ze gelooft dat we over 500 jaar nog steeds prachtige breisels maken en haar werk laat zien hoe breien kan evolueren, terwijl het zijn traditionele waarde behoudt. De breisels die in de AI-afbeeldingen ontstaan, breit Constance in het echt na.
Theo Leijdekkers, bekend om zijn grote bloemrijke schilderijen, gebruikt AI om inspiratie te vinden voor zijn kunst. Met Midjourney creëert hij afbeeldingen van verlaten plekken die hij moeilijk in het echt kan vinden. Deze afbeeldingen zijn de onderwerpen van zijn schilderijen geworden.