

Menterwolmer wethouder zit stuurgroep Kans voor de Veenkoloniën voor

Menterwolde is 1 van de 13 gemeenten uit Groningen en Drenthe die meedoen aan het 8 jaar durend project Kans voor de Veenkoloniën. De Tweede Kamer - met dank aan Kamerlid Agnes Wolbert (PvdA) - stelt hiervoor 10 miljoen euro beschikbaar. Dit project moet leiden tot een betere gezondheid van de inwoners van de Veenkoloniën. Wethouder Roelof Vos van Menterwolde is voorzitter van de stuurgroep.
"De stuurgroep komt binnenkort bijeen. We gaan dan afspraken maken wat we in het eerste jaar concreet willen aanpakken", zegt Vos. Hij is de eerste 2 jaar voorzitter. Het voorschitterschap rouleert om de 2 jaar.
Zorgverzekeraars
De stuurgroep bestaat uit 2 vertegenwoordigers van de Groninger gemeenten (Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde, Pekela, Oldambt, Bellingwedde, Veendam, Vlagtwedde en Stadskanaal) en 2 namens de Drentse gemeenten (Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Emmen, Coevorden en Hoogeveen). Verder schuiven zorgverzekeraars Menzis en Achmea aan aan tafel. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft een adviserende rol.
Ouderdomsklachten
De gezondheid van mensen in achterstandsgebieden, zoals de Veenkoloniën, is slechter dan elders in Nederland. Wolbert zegt dat de levensverwachting daar 8 jaar minder is. De ouderdomsklachten beginnen circa 15 jaar eerder.
Levensstijl
De slechtere gezondheid wordt niet alleen veroorzaakt door de manier van leven (levensstijl), maar ook een gebrek aan kennis, armoede, ongezondere woon- en werkomstandigheden en laaggeletterdheid spelen een rol. Agnes Wolbert zegt dat de werkloosheid in de Veenkoloniën erg hoog is en dat mensen er meer gezondheidsproblemen - meer diabetes en hart- en vaatziekten, geboortesterfte ligt er hoger en er zijn meer kinderen met overgewicht - hebben.
Foto: PvdA Tweede Kamerlid Agnes Wolbert.